Wiadomości OZE Produkcja Prosecco ogromnym obciążeniem dla gleby we włoskich winnicach 05 lutego 2019 Wiadomości OZE Produkcja Prosecco ogromnym obciążeniem dla gleby we włoskich winnicach 05 lutego 2019 Przeczytaj także Ochrona środowiska Wiemy, gdzie powstanie pierwszy w Polsce las społeczny. Lasy Państwowe podały również termin Idea lasu społecznego pojawiła się w komunikatach Ministerstwa Klimatu i Środowiska kilka tygodni temu. Teraz wiemy, gdzie najprawdopodobniej powstanie pierwszy tego typu obszar. Czym mają być lasy społeczne i jakie funkcję będą pełnić? Ile powstanie ich w całej Polsce? Gdzie będzie mieścił się pierwszy las społeczny? Ekologia Woonerfy – czym są, skąd się wzięły, gdzie można je spotkać? Współczesne miasta przechodzą wiele istotnych zmian, związanych zarówno z chęcią zmniejszenia ich negatywnego wpływu na środowisko, jak również urbanizacyjnej sprawności i łatwości w poruszaniu się. Jedną z tego typu idei jest woonerf – specjalny typ ulicy, która przy okazji jest również deptakiem, parkingiem i miejscem spotkań mieszkańców. Czym dokładnie są woonerfy i w jaki sposób mogą poprawić jakość ruchu w mieście? Zgodnie z badaniami przeprowadzonym w północnowschodnich Włoszech intensywna uprawa winorośli powoduje przyspieszoną erozję gleby. Poziom dewastacji gruntów sprawia, że gospodarka przestaje eksploatować środowisko w sposób naturalny, jak wskazuje Jesus Rodrigo Comino, pracownik Instytutu Geomorfologii i Gleboznawstwa w hiszpańskiej Maladze. We włoskich winnicach produkuje się około 90 milionów butelek wina rocznie. Szybki wzrost zapotrzebowania sprawił, ze lokalni naukowcy z uniwersytetu w Padwie postanowili zbadać, jaki wpływ ma to na zachowanie i jakość gleby. Reklama Badacze przeanalizowali dane z dziesięciu lat dotyczące: opadów deszczu, wykorzystania gleby, topografii terenu itd. Okazało się, że uprawa winogron na Prosecco jest odpowiedzialna za ¾ erozji gleby w tym okresie. Po porównaniu tempa produkcji wina z tempem „znikania” ziemi wyznaczyli, że jedna butelka powoduje erozję około 4,4 kilograma gleby. Należy pamiętać, że erozja sama w sobie nie jest procesem negatywnym. Powoduje m. in. powstawanie nowej gleby i jest procesem naturalnym w przyrodzie. Problemem jest jednak tempo zachodzenia tego zjawiska w winnicach. Naukowcy w opublikowanych dokumentach przedstawiają także porady dla hodowców, jak ograniczyć tempo erozji gleby. Sugeruje się na przykład, aby sadzić trawę pomiędzy szpalerami winorośli czy żywopłoty na ich granicach, wzdłuż rzek i strumieni. – Tylko wykorzystanie naturalnych rozwiązań pozwoli nam zredukować ten problem – podsumowuje Comino. źródło: Science News Foto: seogolic0 Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.