Produkcja Prosecco ogromnym obciążeniem dla gleby we włoskich winnicach

Zgodnie z badaniami przeprowadzonym w północnowschodnich Włoszech intensywna uprawa winorośli powoduje przyspieszoną erozję gleby. Poziom dewastacji gruntów sprawia, że gospodarka przestaje eksploatować środowisko w sposób naturalny, jak wskazuje Jesus Rodrigo Comino, pracownik Instytutu Geomorfologii i Gleboznawstwa w hiszpańskiej Maladze.

We włoskich winnicach produkuje się około 90 milionów butelek wina rocznie. Szybki wzrost zapotrzebowania sprawił, ze lokalni naukowcy z uniwersytetu w Padwie postanowili zbadać, jaki wpływ ma to na zachowanie i jakość gleby.

Badacze przeanalizowali dane z dziesięciu lat dotyczące: opadów deszczu, wykorzystania gleby, topografii terenu itd. Okazało się, że uprawa winogron na Prosecco jest odpowiedzialna za ¾ erozji gleby w tym okresie. Po porównaniu tempa produkcji wina z tempem „znikania” ziemi wyznaczyli, że jedna butelka powoduje erozję około 4,4 kilograma gleby.

Należy pamiętać, że erozja sama w sobie nie jest procesem negatywnym. Powoduje m. in. powstawanie nowej gleby i jest procesem naturalnym w przyrodzie. Problemem jest jednak tempo zachodzenia tego zjawiska w winnicach.

Naukowcy w opublikowanych dokumentach przedstawiają także porady dla hodowców, jak ograniczyć tempo erozji gleby. Sugeruje się na przykład, aby sadzić trawę pomiędzy szpalerami winorośli czy żywopłoty na ich granicach, wzdłuż rzek i strumieni. – Tylko wykorzystanie naturalnych rozwiązań pozwoli nam zredukować ten problem – podsumowuje Comino.

źródło: Science News

Foto: seogolic0