Wiadomości OZE Produkcja Prosecco ogromnym obciążeniem dla gleby we włoskich winnicach 05 lutego 2019 Wiadomości OZE Produkcja Prosecco ogromnym obciążeniem dla gleby we włoskich winnicach 05 lutego 2019 Przeczytaj także Wiadomości OZE W planach coraz więcej spalarni śmieci. Potrzebujemy lepszej kontroli Na terenie Polski działa 9 spalarni odpadów komunalnych. W najbliższych latach planowana jest rozbudowa istniejących, a także budowa 30 nowych punktów przerabiających śmieci na ciepło. Branża odpadów to przede wszystkim duże pieniądze, a każdy nowy projekt wzbudza kontrowersje. Obywatele i ekolodzy obawiają się nadmiernej emisji pyłów, CO2 i metali ciężkich, natomiast samorządy i zainteresowane firmy zbijają argumenty przeciwników wizją taniej energii i szybkiego rozwiązania problemu śmieci w gminach. Raport Najwyższej Izby Kontroli rzuca nowe światło na jakość pracy organów ochrony środowiska, sprawujących pieczę nad spalarniami śmieci. Jest co poprawiać. Ochrona środowiska Trwa wielka podróż dookoła Bałtyku. Aktywiści właśnie przeszli polskie wybrzeże Ekspedycja Save The Baltic Sea to akcja, w ramach której aktywiści chcą obejść Bałtyk dookoła. Wędrówka zaczęła się 11 marca, a cała grupa właśnie zakończyła podróż wzdłuż polskiego wybrzeża. Ekspedycja spędziła dwadzieścia dni w naszym kraju, spotykając się z lokalnymi naukowcami, działaczami na rzecz środowiska i studentami, aby dowiedzieć się więcej o stanie i przyszłości polskich brzegów Bałtyku. Zgodnie z badaniami przeprowadzonym w północnowschodnich Włoszech intensywna uprawa winorośli powoduje przyspieszoną erozję gleby. Poziom dewastacji gruntów sprawia, że gospodarka przestaje eksploatować środowisko w sposób naturalny, jak wskazuje Jesus Rodrigo Comino, pracownik Instytutu Geomorfologii i Gleboznawstwa w hiszpańskiej Maladze. We włoskich winnicach produkuje się około 90 milionów butelek wina rocznie. Szybki wzrost zapotrzebowania sprawił, ze lokalni naukowcy z uniwersytetu w Padwie postanowili zbadać, jaki wpływ ma to na zachowanie i jakość gleby. Reklama Badacze przeanalizowali dane z dziesięciu lat dotyczące: opadów deszczu, wykorzystania gleby, topografii terenu itd. Okazało się, że uprawa winogron na Prosecco jest odpowiedzialna za ¾ erozji gleby w tym okresie. Po porównaniu tempa produkcji wina z tempem „znikania” ziemi wyznaczyli, że jedna butelka powoduje erozję około 4,4 kilograma gleby. Należy pamiętać, że erozja sama w sobie nie jest procesem negatywnym. Powoduje m. in. powstawanie nowej gleby i jest procesem naturalnym w przyrodzie. Problemem jest jednak tempo zachodzenia tego zjawiska w winnicach. Naukowcy w opublikowanych dokumentach przedstawiają także porady dla hodowców, jak ograniczyć tempo erozji gleby. Sugeruje się na przykład, aby sadzić trawę pomiędzy szpalerami winorośli czy żywopłoty na ich granicach, wzdłuż rzek i strumieni. – Tylko wykorzystanie naturalnych rozwiązań pozwoli nam zredukować ten problem – podsumowuje Comino. źródło: Science News Foto: seogolic0 Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.