Wiadomości OZE Proste sposoby na redukcję plastiku w swoim życiu 23 kwietnia 2019 Wiadomości OZE Proste sposoby na redukcję plastiku w swoim życiu 23 kwietnia 2019 Przeczytaj także Wiadomości OZE Puszcza Białowieska – czyli jak polski rząd, chroniąc granicę, zabija bioróżnorodność W 2022 roku na granicy polsko-białoruskiej został postawiony płot, którego zadaniem miała być ochrona przed nielegalną migracją. 186-km zasieków ze stalowych przęseł zwieńczonych drutem, w samym środku pierwotnych lasów. Jak ingerencja człowieka wpłynęła na tamtejszą faunę i florę? Wiadomości OZE Czy ceny energii elektrycznej w Polsce wzrosną w 2025? Zapytaliśmy eksperta Zamrożenie cen energii elektrycznej w 2025 roku stoi pod znakiem zapytania. Jakie czynniki mogą mieć wpływ na wzrost rachunków za prąd oraz ponoszone przez użytkowników koszty? O te kwestie zapytaliśmy eksperta – Damiana Różyckiego, Prezesa Columbus Obrót. Okazuje się, że rozwiązanie problemu nadmiaru zużycia plastiku jest proste – wystarczy wykorzystywać mniej plastikowych, jednorazowych przedmiotów dookoła nas. Jeśli więc na święta obiecaliście sobie być bardziej eko, zapoznajcie się koniecznie z poniższym artykułem. Reklama Jedzenie i napoje Chyba najbardziej oczywistym sektorem, gdzie wiele możemy zmienić, jeśli chodzi o jednorazowe plastiki, jest nasza kuchnia i to, co jemy. Wystarczy więc przeanalizować, jak dużo jednorazowych pojemników znajduje się w danym momencie np. w naszej lodówce. Są ogromne szanse na to, że znajdziemy tam paczkowany, krojony ser, margarynę w pudełku, a jeżeli rozejrzymy się po całej kuchni, to także np. plastikową butelkę z sosem do sałatek, worek jabłek itp. Prawda jest taka, że obecnie niemalże każdy rodzaj jedzenia zawijany jest w plastik, ale coraz bardziej popularne są sklepy, które sprzedając różne towary na wagę, pozwalają na korzystanie z pojemników wielokrotnego użytku. Dotyczy to nie tylko warzyw i owoców, ale także suchych produktów. Starajmy się zwracać uwagę na to, jak coś jest zapakowane. Wiele rzeczy, jakie znajdziemy w sklepie, pakowane może być w papier bądź szkło – surowce poddawane recyklingowi, które można łatwo powtórnie wykorzystać. Oczywiście nie każdy towar znajdziemy w takim opakowaniu – mleko w szklanych butelkach jest obecnie rzadkością. Jeszcze gorzej jest z napojami. Woda czy inne napoje to miliony plastikowych butelek dziennie, które są wyrzucane na całym świecie do kosza zaraz po opróżnieniu. Jeśli chcemy coś z tym zrobić, to jest na to szansa. W wielu kawiarniach możemy przyjść po kawę z własnym kubkiem, takim wielorazowego użytku. Z kolei wodę zabierać możemy ze sobą z domu – napełniajmy tutaj wielorazowy bidon, zamiast kupować wodę w jednorazówkach, które wyrzucimy od razu po wypiciu zawartości. Przedmioty codziennego użytku Jeśli chodzi o elementy nas otaczające, to wiele z nich także dostarczane jest do nas w jednorazowych, plastikowych opakowaniach. Mydło, szampon czy detergenty do prania lub mycia naczyń – wszystko kupujemy w plastikowych paczkach, które finalnie trafiają do śmieci. Zamieńmy plastikową szczoteczkę do zębów na np. bambusową albo inną, wykonaną z materiału organicznego. Jest wiele dostępnych szczoteczek np. z drewna czy innych kompostowalnych materiałów. Jeśli chodzi o np. wkłady do maszynek do golenia, to szereg firm zapewnia obecne opcje wymiany – firma dostarcza nam nowe wkłady, a odbiera zużyte, które następnie poddawane są recyklingowi. Zyski ze zmian Oprócz czystszych oceanów, redukcja jednorazowych plastikowych opakowań w naszym życiu ma inne zalety. Jeśli zaczniemy w ten sposób dobierać to, co jemy, to szybko zauważymy, że wybieramy mniej przetworzone, zdrowsze produkty. Szybko możemy też zauważyć, że oszczędzamy pieniądze. Biorąc wodę z kranu ze sobą, czy produkując własne mydło, w szerszej perspektywie oszczędzamy sporo pieniędzy. Podobnie np. w kawiarniach – przynosząc własny kubek, często możemy otrzymać rabat. A jedzenie przygotowane w domu i ze zdrowych składników, będzie tańsze niż obiad zamówiony na wynos. Rezygnacja z tych plastików pomóc może także w poprawie organizowania naszego życia. Robiąc zakupy, czy przygotowując jedzenie, musimy szerzej i dokładniej planować. Nie możemy podjechać po drodze po lunch na wynos – musimy ugotować go w domu i z produktów, które wcześniej zakupiliśmy – najczęściej od lokalnych rolników sprzedających warzywa czy owoce na rynku. Finalnie, jeśli interesuje nas ogrodnictwo i mamy na to miejsce, możemy rozważyć samodzielne hodowanie warzyw i owoców. Pozwoli nam to w pełni doświadczać pór roku i żyć zgodnie z filozofią slow-food. Rezygnując z jednorazowych, plastikowych opakowań, nie tylko zredukujemy ilość odpadów zatruwających środowisko, ale także lepiej rozumiemy, jak gospodarować zasobami dookoła nas i żyć w harmonii z przyrodą. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.