Wiadomości OZE Proste sposoby na redukcję plastiku w swoim życiu23 kwietnia 2019Przeczytaj także Świat Trzęsienie ziemi w Chorwacji. Miasteczko Petrinja całe w ruinach We wtorek 29 grudnia doszło do trzęsienia ziemi o magnitudzie 6,4 w Chorwacji. Jak podaje niemiecki ośrodek geologiczny GFZ, ognisko wstrząsów znalazło się w miejscowości Petrinja niedaleko Zagrzebia, na głębokości 10 km. Zginęło co najmniej 7 osób, a około 20 jest rannych. Ekologia Najgłupsze decyzje ekologiczne 2020 roku Świadomość ekologiczna w społeczeństwie wzrasta coraz bardziej. Na przekór tej tendencji rządy i politycy podejmują absurdalne decyzje, które nie tylko szkodzą środowisku, ale również przeczą zdrowemu rozsądkowi. Oto kilka najgłupszych decyzji, które delikatnie można nazwać… kontrowersyjnymi. Okazuje się, że rozwiązanie problemu nadmiaru zużycia plastiku jest proste – wystarczy wykorzystywać mniej plastikowych, jednorazowych przedmiotów dookoła nas. Jeśli więc na święta obiecaliście sobie być bardziej eko, zapoznajcie się koniecznie z poniższym artykułem.Jedzenie i napojeChyba najbardziej oczywistym sektorem, gdzie wiele możemy zmienić, jeśli chodzi o jednorazowe plastiki, jest nasza kuchnia i to, co jemy. Wystarczy więc przeanalizować, jak dużo jednorazowych pojemników znajduje się w danym momencie np. w naszej lodówce. Są ogromne szanse na to, że znajdziemy tam paczkowany, krojony ser, margarynę w pudełku, a jeżeli rozejrzymy się po całej kuchni, to także np. plastikową butelkę z sosem do sałatek, worek jabłek itp. Prawda jest taka, że obecnie niemalże każdy rodzaj jedzenia zawijany jest w plastik, ale coraz bardziej popularne są sklepy, które sprzedając różne towary na wagę, pozwalają na korzystanie z pojemników wielokrotnego użytku. Dotyczy to nie tylko warzyw i owoców, ale także suchych produktów.Starajmy się zwracać uwagę na to, jak coś jest zapakowane. Wiele rzeczy, jakie znajdziemy w sklepie, pakowane może być w papier bądź szkło – surowce poddawane recyklingowi, które można łatwo powtórnie wykorzystać. Oczywiście nie każdy towar znajdziemy w takim opakowaniu – mleko w szklanych butelkach jest obecnie rzadkością.Jeszcze gorzej jest z napojami. Woda czy inne napoje to miliony plastikowych butelek dziennie, które są wyrzucane na całym świecie do kosza zaraz po opróżnieniu. Jeśli chcemy coś z tym zrobić, to jest na to szansa.W wielu kawiarniach możemy przyjść po kawę z własnym kubkiem, takim wielorazowego użytku. Z kolei wodę zabierać możemy ze sobą z domu – napełniajmy tutaj wielorazowy bidon, zamiast kupować wodę w jednorazówkach, które wyrzucimy od razu po wypiciu zawartości.Przedmioty codziennego użytkuJeśli chodzi o elementy nas otaczające, to wiele z nich także dostarczane jest do nas w jednorazowych, plastikowych opakowaniach. Mydło, szampon czy detergenty do prania lub mycia naczyń – wszystko kupujemy w plastikowych paczkach, które finalnie trafiają do śmieci.Zamieńmy plastikową szczoteczkę do zębów na np. bambusową albo inną, wykonaną z materiału organicznego. Jest wiele dostępnych szczoteczek np. z drewna czy innych kompostowalnych materiałów. Jeśli chodzi o np. wkłady do maszynek do golenia, to szereg firm zapewnia obecne opcje wymiany – firma dostarcza nam nowe wkłady, a odbiera zużyte, które następnie poddawane są recyklingowi.Zyski ze zmianOprócz czystszych oceanów, redukcja jednorazowych plastikowych opakowań w naszym życiu ma inne zalety. Jeśli zaczniemy w ten sposób dobierać to, co jemy, to szybko zauważymy, że wybieramy mniej przetworzone, zdrowsze produkty.Szybko możemy też zauważyć, że oszczędzamy pieniądze. Biorąc wodę z kranu ze sobą, czy produkując własne mydło, w szerszej perspektywie oszczędzamy sporo pieniędzy. Podobnie np. w kawiarniach – przynosząc własny kubek, często możemy otrzymać rabat. A jedzenie przygotowane w domu i ze zdrowych składników, będzie tańsze niż obiad zamówiony na wynos.Rezygnacja z tych plastików pomóc może także w poprawie organizowania naszego życia. Robiąc zakupy, czy przygotowując jedzenie, musimy szerzej i dokładniej planować. Nie możemy podjechać po drodze po lunch na wynos – musimy ugotować go w domu i z produktów, które wcześniej zakupiliśmy – najczęściej od lokalnych rolników sprzedających warzywa czy owoce na rynku.Finalnie, jeśli interesuje nas ogrodnictwo i mamy na to miejsce, możemy rozważyć samodzielne hodowanie warzyw i owoców. Pozwoli nam to w pełni doświadczać pór roku i żyć zgodnie z filozofią slow-food.Rezygnując z jednorazowych, plastikowych opakowań, nie tylko zredukujemy ilość odpadów zatruwających środowisko, ale także lepiej rozumiemy, jak gospodarować zasobami dookoła nas i żyć w harmonii z przyrodą.