Świat Roślinna wieprzowina wjeżdża na stoły 16 stycznia 2020 Świat Roślinna wieprzowina wjeżdża na stoły 16 stycznia 2020 Przeczytaj także Wiadomości OZE Puszcza Białowieska – czyli jak polski rząd, chroniąc granicę, zabija bioróżnorodność W 2022 roku na granicy polsko-białoruskiej został postawiony płot, którego zadaniem miała być ochrona przed nielegalną migracją. 186-km zasieków ze stalowych przęseł zwieńczonych drutem, w samym środku pierwotnych lasów. Jak ingerencja człowieka wpłynęła na tamtejszą faunę i florę? Wiadomości OZE Czy ceny energii elektrycznej w Polsce wzrosną w 2025? Zapytaliśmy eksperta Zamrożenie cen energii elektrycznej w 2025 roku stoi pod znakiem zapytania. Jakie czynniki mogą mieć wpływ na wzrost rachunków za prąd oraz ponoszone przez użytkowników koszty? O te kwestie zapytaliśmy eksperta – Damiana Różyckiego, Prezesa Columbus Obrót. Impossible Foods podczas targów w Las Vegas zaprezentowało nową linię swoich produktów. Wśród nich znalazł się roślinny zamiennik wieprzowiny. Patrick Brown, założyciel i dyrektor generalny Impossible Foods, deklaruje, że firma będzie poszerzać swoje portfolio, dopóki nie uda jej się wyeliminować potrzeby jedzenia mięsa. Reklama Rok 2019 w USA to rok wielkich zysków na rynku spożywczym w sektorze roślinnych zamienników mięsa. Sprzedaż osiągnęła tam aż miliard dolarów. Według danych Nielsen sprzedaż roślinnych zamienników mięsa wzrosła o 10,2 procent w 2019 roku, osiągając 946,6 mln dolarów. Eksperci mówią, że „jesteśmy na początku dużej zmiany”. To efekt coraz większej świadomości na temat korzyści płynących z ograniczenia spożycia mięsa zarówno dla zdrowia, jak i środowiska. Roślinne zamienniki mięsa produkują mięsni giganci: Smithfield Foods czy Tyson Foods. – Jako amerykańska firma spożywcza i światowy lider w dziedzinie protein, zapewnienie konsumentom możliwości wyboru i dostosowanie się do ich preferencji pozostanie integralną częścią naszej działalności – powiedział John Puley, dyrektor handlowy w Smithfield Foods. Tymczasem raport Whole Foods przedstawia kulinarne trendy na 2020 rok. Czeka nas naprawdę wiele urozmaiceń! Pojawi się wiele nowych substytutów mięsa, nastąpi też swoista rewolucja w produktach mącznych – będziemy mogli kupić mąkę z banana czy kalafiora, taka mąka będzie też składnikiem ciast czy chipsów. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.