Ekologia Krakowska Farma Miejska – sposób na świeże warzywa z miejskiej uprawy 26 czerwca 2020 Ekologia Krakowska Farma Miejska – sposób na świeże warzywa z miejskiej uprawy 26 czerwca 2020 Przeczytaj także Ekologia Naturalne nie takie dobre, jak mogłoby się wydawać. Zaskakujące wyniki badań Wbrew powszechnej opinii, naturalne materiały mogą czasami szkodzić przyrodzie bardziej, niż tworzywa sztuczne. Takie wnioski wysnuli naukowcy po przeprowadzeniu badania na dżdżownicach z udziałem włókien celulozowych. Ekologia Uprawa roślin bez światła? To może być prawda Niedawno naukowcy zaproponowali alternatywne do fotosyntezy, czyli elektro-rolnictwo. Metoda ta ma zastąpić fotosyntezę – nie wymaga światła, a do tego radykalnie ogranicza ilość ziemi potrzebnej do upraw. Trzech kolegów z Krakowa założyło Krakowską Farmę Miejską. Farma wystartowała w kwietniu i może z niej skorzystać każdy. Mieszkańcy mogą zamówić warzywa lub sami podjechać na farmę, by odebrać swoją paczkę ze świeżymi pysznościami. Reklama Jak to działa? Właścicielami Krakowskiej Farmy Miejskiej są Apolinary Żuchowicz, Jacek Bender i Janek Szpil. Jak działa farma? – To oddolna inicjatywa, którą stworzyliśmy, bo… uwierzyliśmy, że się da! Bo wiemy, że nie ma co czekać, aż ktoś za nas zorganizuje lepiej świat. Uczymy się dużo każdego dnia wprowadzając ideę w praktykę na bieżąco. Farma powstała dla wszystkich, którzy zechcą czerpać z jej dóbr. Dlatego zapraszamy Cię do współtworzenia tego projektu – poprzez zakup paczek, abonamentów, szerzenie wieści o istnieniu farmy lub wsparcie finansowe 'po prostu’. Rośliny robią swoją robotę – rosną! Stwórzmy im do tego jak najlepsze warunki! – piszą twórcy Krakowskiej Farmy Miejskiej na stronie swojej zrzutki. Paczka warzyw Paczkę może zamówić każdy, zostanie w krótkim czasie dostarczona, ale można ją też odebrać osobiście. Właściciele używają tylko ekologicznych nawozów i dbają o jak najwyższą jakość swoich upraw. Skąd pomysł na farmę? Farma wpisuje się w trend rolnictwa regeneratywnego inspirowanego permakulturą. Właściciele używają metod market gardening, by zwiększyć żyzność i bioróżnorodność gleby. Dbają też o zatrzymywanie wilgoci w glebie, stosując ściółkowanie i przykrywanie upraw. Bezemisyjna dostawa Jakie są jeszcze korzyści z upraw w Krakowskiej Farmie Miejskiej? Dzięki lokalnemu charakterowi upraw można zredukować emisje związane z transportem. Część dostaw właściciele realizują za pomocą rowerów, a w przyszłości chcą zakupić specjalny rower cargo. Właściciele farmy skracają łańcuch dostaw i dostarczają żywność bezpośrednio z pola do domów i mieszkań. Można też ich odwiedzić i odebrać zamówione warzywa bezpośrednio z pola. fot. źródło: zrzutka.pl Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.