Ekologia Amerykańska Parszywa Dwunastka. Które owoce i warzywa szkodzą? 19 września 2020 Ekologia Amerykańska Parszywa Dwunastka. Które owoce i warzywa szkodzą? 19 września 2020 Przeczytaj także Ekologia Uprawa roślin bez światła? To może być prawda Niedawno naukowcy zaproponowali alternatywne do fotosyntezy, czyli elektro-rolnictwo. Metoda ta ma zastąpić fotosyntezę – nie wymaga światła, a do tego radykalnie ogranicza ilość ziemi potrzebnej do upraw. Ekologia Czy chrząszcze będą rozkładać plastik? Naukowcy odkryli, że larwy pewnego gatunku chrząszcza żywią się… plastikiem. Czy to oznacza, że problem plastiku i jego recyklingu zostanie rozwiązany? Wszyscy zdajemy sobie sprawę, jak ważne jest zdrowe i zbilansowane odżywianie. Niestety, nawet na świadomych konsumentów czyha wiele pułapek. Na przykład niezdrowe owoce i warzywa. Z tego powodu amerykańska organizacja EWG każdego roku publikuje tzw. Parszywą Dwunastkę owoców i warzyw. Reklama Spis treści ToggleDlaczego warzywa i owoce mogą być niezdrowe?Parszywa DwunastkaKontrola w EuropieJak pestycydy wpływają na organizm?Jak zmniejszyć szkodliwość produktów nieekologicznych? Dlaczego warzywa i owoce mogą być niezdrowe? Nie ma wątpliwości, że nic nie zastąpi witamin pochodzących z owoców i warzyw. Okazuje się jednak, że czasem mogą one stać się źródłem chorób i zatrucia. Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) wykazała, że niektóre rośliny w dużo większym stopniu wchłaniają pestycydy niż inne. Środki chemiczne, którymi są pielęgnowane podczas wzrostu, wnikają w nie w większym stopniu. Sprawia to, że także my, konsumenci, wchłaniamy ich większą ilość. Parszywa Dwunastka Na tej właśnie podstawie amerykańska Environmental Working Group (EWG) corocznie publikuje raport o pozostałościach pestycydów w warzywach i owocach. Dzięki temu kupujący mogą zdecydować sami, które z produktów warto wyhodować samemu lub kupić w sklepie z ekologiczną żywnością. Oto opublikowana przez nich lista: OWOCE: truskawki,jabłka,nektarynki,brzoskwinie,winogrona,wiśnie WARZYWA: pomidory,papryka,ogórki,jarmuż,seler naciowy,szpinak Kontrola w Europie Monitoringiem zanieczyszczenia żywności w Europie zajmuje się między innymi Pesticide Action Network PanEurope. Wykazało ono, że spośród 43 zidentyfikowanych pestycydów aż 27 pochodzi z produktów Unii Europejskiej. Doniesienia publikowane przez tę organizację podkreślają, że większość pestycydów, które można odnaleźć w warzywach i owocach, należy do grupy związków rozregulowujących pracę układu endokrynologicznego i wpływa również na problemy z płodnością. Jak pestycydy wpływają na organizm? Nawozy stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia i życia człowieka. Najgorsze jest to, że nie wszystkie substancje zostały jeszcze na tyle zbadane, żeby w pełni ocenić ich długotrwały wpływ na organizm. To, co na pewno zostało udowodnione, to ich silna rakotwórczość, pogłębienie i powodowanie zaburzeń hormonalnych oraz dysfunkcji układu immunologicznego. Jak zmniejszyć szkodliwość produktów nieekologicznych? Niestety czasem nie mamy możliwości zakupu roślin pochodzących z upraw ekologicznych ani hodowania własnych upraw. Oto kilka porad, aby zminimalizować toksyczność warzyw i owoców zakupionych w zwykłym sklepie: Unikajmy tych z Parszywej Dwunastki. Zamiast nich wybierajmy mniej zanieczyszczone np. marchewkę zamiast pomidora.Dokładnie myjmy owoce i warzywa przed ich zjedzeniem. Zwłaszcza cytrusy wymagają porządnego oczyszczenia nie tylko z pestycydów, ale również pleśni i pozostałości po długim transporcie.Obierajmy ze skórki kupione produkty. Dobrą metodą jest również wymoczenie owoców najpierw w wodzie z octem, a potem w odczynie zasadowym (wodzie z sodą oczyszczoną). Na sam koniec wypłukujemy oba roztwory zwykłą wodą z kranu. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.