Eko styl życia Polski startup REBREAD szuka rozwiązania dla czerstwego chleba 09 września 2022 Eko styl życia Polski startup REBREAD szuka rozwiązania dla czerstwego chleba 09 września 2022 Przeczytaj także Ekologia Uprawa roślin bez światła? To może być prawda Niedawno naukowcy zaproponowali alternatywne do fotosyntezy, czyli elektro-rolnictwo. Metoda ta ma zastąpić fotosyntezę – nie wymaga światła, a do tego radykalnie ogranicza ilość ziemi potrzebnej do upraw. Ekologia Czy chrząszcze będą rozkładać plastik? Naukowcy odkryli, że larwy pewnego gatunku chrząszcza żywią się… plastikiem. Czy to oznacza, że problem plastiku i jego recyklingu zostanie rozwiązany? REBREAD to startup założony przez właścicieli rzemieślniczej piekarni w Krakowie z potrzeby ratowania ton marnowanego chleba. Dzięki inicjatywie czerstwe pieczywo znalazło wiele nowych zastosowań. Wykorzystywane jest m.in. w produkcji kosmetyków, naczyń, opakowań i produktów społecznych. Pomysł szybko zyskał wielu wielbicieli. Reklama Spis treści ToggleREBREAD w poszukiwaniu rozwiązania dla czerstwego chlebaMarnowanie chleba, produktu pierwszej potrzeby, to problem globalnyJeden chleb, a tyle możliwościRozwój badań nabiera tempaReceptury REBREAD dostępne dla wszystkich REBREAD w poszukiwaniu rozwiązania dla czerstwego chleba Katarzyna Młynarczyk i Bartłomiej Rak, jako właściciele rzemieślniczej piekarni Handelek w Krakowie dostrzegli w czasie pandemii jak dużym problemem jest marnujący się, niesprzedany, czerstwy chleb. Zdając sobie sprawę, że ten problem nie dotyka tylko ich, ale występuje na całym świecie, postanowili temu zaradzić i znaleźć rozwiązanie. Wspólnie zaczęli szukać inspiracji i tak natrafili na austriacką piekarnię, która z chleba wytwarza… alkohol. W ten sposób krakowscy przedsiębiorcy wpadli na pomysł stworzenia startupu REBREAD, który poniesie całą ideę. – Naszym głównym celem jest uratowanie jak największej ilości niesprzedanego chleba. Chcemy stworzyć nowe rozwiązania, by czerstwy chleb zmienił się z odpadu w surowiec, który można ponownie wykorzystać – wyjaśnia Bartłomiej Rak. Pierwszy produkt – destylat REBREAD pod nazwą Okowita Krast, przykuł uwagę i szybko osiągnął sukces, bo w 2021 r. otrzymał podwójne złoto na Warsaw Spirits Competition w kategorii kraftowych alkoholi mocnych, pochodzenia zbożowego. Założyciele REBREAD zaangażowali się w badania labolatoryjne. Nawiązali współpracę m.in. z Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie i Uniwersytetem Ekonomicznym w Poznaniu. Wszystkie badania bazowały na czerstwym chlebie, który do tej pory był postrzegany jako odpad. Wkrótce zaczęły powstawać nowe, wartościowe produkty. Marnowanie chleba, produktu pierwszej potrzeby, to problem globalny Raporty Banków Żywności informują, że w samej Polsce co roku marnują się 2 miliony ton pieczywa. Podobnie jest w innych krajach, gdzie chleb stanowi podstawę wyżywienia, a więc praktycznie w całej Europie. Obecnie światowa gospodarka jest tylko w 8,8% gospodarką cyrkularną. Oznacza to, że tylko tyle procent ze 100 miliardów ton paliw kopalnych, metali, biomasy i minerałów jest co roku wykorzystywanych ponownie. Aż 40% odpadów trafia na wysypiska śmieci, choć mogłaby z powrotem wrócić do obiegu. Gospodarka cyrkularna jest koniecznością w każdej branży, dlatego poszukiwanie nowych rozwiązań i technologii, które wzmocnią system obiegu zamkniętego, jest na wagę złota. Jeden chleb, a tyle możliwości Projekt REBREAD ma ogromny potencjał. Okazuje się, że czerstwe pieczywo można przerobić nie tylko na destylaty i piwo, kwas chlebowy, czy napój probiotyczny, ale także kosmetyki, naczynia i opakowania, nowe produkty piekarnicze, nowe artykuły spożywcze jak pasty, przyprawy, a nawet nawozy czy biodegradowalny filament do druku 3D! Peeling z chleba. Zdjęcie dzięki uprzejmości REBREAD. Możliwości jest dużo, a nowe technologie i receptury mogą pomóc w innych branżach. Zamiast syntetycznych drobinek ścierających, czy pestek importowanych z Ameryki Południowej, używanych przy produkcji peelingów, które później przedostają się do wód, można użyć produktu chlebowego, który jest bezpieczny dla środowiska. Dodatkowo jest tani i można go pozyskać z lokalnych piekarni, ograniczając ślad węglowy i koszty. Natomiast uzyskana z chleba przyprawa umami może stanowić doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy chcieliby przejść na dietę roślinną, ale po prostu uwielbiają mięso i chcieliby zachować jego smak. Rozwój badań nabiera tempa W tym roku REBREAD otrzymał wsparcie z Augere Health Food Fund, w ramach programu BRIDGE ALFA, współfinansowanego przez NCBiR, którego misją jest pomoc w rozwoju innowacyjnych projektów oraz w tworzeniu nowych technologii w branży spożywczej. Dofinansowanie wynosi 1 mln złotych. Zwiększy to możliwości kolejnych badań nad wykorzystaniem niesprzedanego pieczywa i wdrożenie uzyskanych w ten sposób technologii. Receptury REBREAD dostępne dla wszystkich Pomysłodawcy chcą, by z opracowanych gotowych rozwiązań mogli korzystać także inni przedsiębiorcy. Dlatego pewną część receptur i technologii chcą udostępniać nieodpłatnie wszystkim chętnym: piekarniom, zakładom produkcyjnym i osobom prywatnym. – Dla mnie ważny jest nie tylko produkt, ale przede wszystkim idea ratowania chleba. Dlatego chcemy różnym podmiotom dać możliwość dołączenia do tej misji i wykorzystania, często nieodpłatnie, technologii, które opracujemy i udostępnimy w ramach naszego projektu. Dzięki temu zmniejszy się ilość marnowanej żywności w dużej skali. Chleb w wielu miejscach Europy dostanie drugie życie. Coś co dziś jest odpadem jutro będzie cennym surowcem do produkcji pełnowartościowych produktów – podsumowuje ideę REBREAD Bartłomiej Rak. Założyciele startupu chcą stworzyć wokół chleba cały ekosystem, który połączy piekarnie, podmioty zajmujące się dystrybucją pieczywa, podmioty gastronomiczne i nowych przedsiębiorców szukających innowacyjnych produktów i rozwiązań zero waste. Zachęcają do kontaktu i współpracy wszystkich, którym na sercu leży odpowiedzialna zmiana na lepsze. REBREAD chce inspirować i łączyć dostawców z nabywcami tworząc lokalne huby społeczności. Dzięki temu będzie można wypracować najlepsze, uniwersalne rozwiązania dla każdego miejsca na świecie, zgodnie z zasadą “Design Global, Manufacture Lokal” czyli „Projektowanie Globalne, Produkcja Lokalna”. Artykuł jest częścią cyklu pt. dobry wątek na piątek. Przeczytaj historie innych bohaterów i ich przełomowych dokonań. Fot. główna: Konrad Kozłowski/Polska Press Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.