Ekologia Jak hałas wpływa na rośliny? Nowe badania i AI zmieniają podejście do rolnictwa 17 lipca 2025 Ekologia Jak hałas wpływa na rośliny? Nowe badania i AI zmieniają podejście do rolnictwa 17 lipca 2025 Przeczytaj także Ekologia Więcej PSZOK-ów, mniej pieniędzy dla gmin. Nowelizacja ustawy bez zgody samorządów Rząd przygotował nowelizację ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach, która wprowadza nowe obowiązki, rozbudowę PSZOK-ów, liczne ulgi dla… Ekologia Zwierzęta jako sprzymierzeńcy w walce z odpadami. Jak zmieniają nasze nawyki? Coraz więcej miast szuka nowych sposobów na ograniczenie odpadów w przestrzeni publicznej. Obok klasycznych rozwiązań pojawia się kierunek, który jeszcze kilka lat temu brzmiał jak futurystyczna ciekawostka: wykorzystanie inteligencji dzikich zwierząt. Pilotaże ze Szwecji, Francji i Holandii pokazują, że ptaki i psy potrafią uczyć się nowych zachowań i realnie zmniejszać zanieczyszczenie, zwłaszcza tam, gdzie tradycyjne metody zawodzą. Dziś o takich projektach mówi się nie tylko jako o ciekawostkach, lecz jako o realnych rozwiązaniach, które wymagają rzetelnej oceny. Europejska Agencja Środowiska ostrzega, że ponad 20% Europejczyków doświadcza zbyt dużej ekspozycji na nadmierny hałas. Może on wpływać negatywnie nie tylko na zdrowie ludzi, ale także na dobrostan roślin, powodując stres fizjologiczny, zmniejszając ich wzrost oraz obniżając jakość upraw. Dzięki inicjatywom angażującym naukowców i artystów z Europy mamy szansę przyjrzeć się wpływowi hałasu na zdrowie roślin oraz wprowadzić odpowiednie wsparcie dla sektora rolnictwa. Reklama Hałas szkodzi ludziom i roślinom Wysoki poziom hałasu jest realnym zagrożeniem dla ludzkiego zdrowia, a przez swoją powszechność bywa niesłusznie bagatelizowany. Według Europejskiej Agencji Środowiska co najmniej 20% Europejczyków zamieszkujących duże miasta jest narażonych na szkodliwy poziom hałasu, który może negatywnie odbić się na ich zdrowiu. Długotrwała ekspozycja na dźwięki przekraczające 80-85 decybeli prowadzi do stresu fizjologicznego i bezsenności, czego następstwem mogą być choroby serca i układu nerwowego. Czynniki stresowe szkodzą jednak nie tylko ludzkiemu zdrowiu. Coraz głośniej mówi się o stresie fizjologicznym roślin, który ma negatywny wpływ na ich wzrost oraz jakość upraw. Rośliny długotrwale narażone na szkodliwy poziom hałasu mogą przynosić gorsze plony, co stanowi wyzwanie dla sektora rolniczego. Hałas transportowy zagrożeniem dla zdrowia. Czy samochody elektryczne pomogą? Jakość żywności a zanieczyszczenie hałasem We współpracy z Uniwersytetem Mendla w Brnie, firma Nikonole opracowała system sztucznej inteligencji, który poddaje rośliny działaniu różnych rodzajów dźwięku i bada ich reakcję. To symfonia sztucznej inteligencji stworzona dla roślin i model przyszłych praktyk rolnictwa miejskiego – powiedziała Helena Nikonole, autorka projektu. Inicjatywa “Akustyczne Rolnictwo” to część szerszej działalności badawczej – Hungry EcoCities, finansowanej ze środków Unii Europejskiej. Projekt rozpoczął się w 2022 roku i potrwa do 2025. Zrzesza naukowców, artystów i firmy z siedmiu krajów UE. Ich celem jest zbudowanie bardziej zrównoważonego i etycznego modelu rolnictwa na podstawie analizy dobrostanu roślin. Dzięki zbadaniu wpływu wysokiego natężenia hałasu na jakość upraw mamy szansę na wdrożenie przemyślanych strategii w rolnictwie. To część wizji UE dotyczącej przyszłego systemu żywnościowego, określonego w polityce żywnościowej 2030 roku. Nauka i sztuka mają wspólny cel Hungry EcoCities to nie tylko przyszłościowy projekt dla rozwoju bezpiecznego, zrównoważonego rolnictwa, ale i szansa na współpracę w sektorach nauki i sztuki. Zachęcanie artystów do współpracy z naukowcami ma na celu promowanie innowacji, inspirowanych kreatywnością. Dzięki temu środowisko artystyczne ma realny wpływ na wsparcie zrównoważonego rozwoju nie tylko w swojej własnej branży. Wśród innych kreatywnych działalności z inicjatywy Hungry EcoCities znalazły się również takie projekty, jak prototyp komputera żywnościowego MVPxFFF, który wykorzystuje sztuczną inteligencję do generowania przepisów kulinarnych, bazujące na przewidywanych zbiorach tzw. “miejskich lasów żywnościowych”. Jego celem jest wsparcie produkcji żywności na obszarach zurbanizowanych oraz pomoc konsumentom w doborze świeżych produktów. Inny projekt pod kierownictwem holenderskiego artysty Jeroena van der Mosta wykorzystuje algorytm AI do generowania luksusowych reklam codziennych warzyw, takich jak profesjonalny branding ziemniaków i brokułów. To kreatywny sposób promocji zdrowego odżywiania, oparty na wpływie reklamy. Dzięki takim inicjatywom jak Hungry EcoCities mamy możliwość połączyć kreatywne podejście z innowacją i nauką. Współczesne rolnictwo wymaga wsparcia i kompleksowych rozwiązań dla poprawy jakości żywności. Sztuka idąca w parze ze zrównoważonym rozwojem może wesprzeć sektor spożywczy i przyczynić się do wdrożenia nowych ekologicznych strategii rolniczych. Zobacz też: Recykling opon w praktyce. Nowy sposób na hałas i wysypiska Źródła: European Commission, Horizon, Innovation News Network Fot: Canva Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.