Zrównoważony rozwój All inclusive do zmiany. Coraz więcej krajów sprzeciwia się marnowaniu żywności 09 września 2025 Zrównoważony rozwój All inclusive do zmiany. Coraz więcej krajów sprzeciwia się marnowaniu żywności 09 września 2025 Przeczytaj także Zrównoważony rozwój Drewniane miasto dla miliona ludzi. Czy brytyjski Forest City to nowy kierunek zielonego budownictwa? W Europie rodzi się projekt, który może zrewolucjonizować myślenie o zielonym budownictwie: nowe miasto dla miliona ludzi, oparte w dużej części na drewnie, transporcie publicznym i odbudowie przyrody. Bez futurystycznych eksperymentów i bez projektowania z myślą wyłącznie o najzamożniejszych, za to z ambicją stworzenia przystępnych cenowo mieszkań w ramach niskoemisyjnej, nowoczesnej urbanistyki. Forest City 1 staje się jednym z najciekawszych eksperymentów klimatycznych na kontynencie. Zrównoważony rozwój Kodeks Ziemi: państwo przejmie wnętrze Ziemi? Nowe zasady własności surowców i energii pod powierzchnią Rząd pracuje nad nowym Kodeksem Gospodarowania Wnętrzem Górotworu, znanym też jako Kodeks Ziemi, który ma uporządkować przepisy dotyczące tego, kto ma prawo do zasobów znajdujących się pod powierzchnią naszych działek. Dokument przygotowywany przez Ministerstwo Klimatu i Środowiska (MKiŚ) ma wprowadzić jasne zasady dotyczące własności i eksploatacji zasobów naturalnych – od geotermii po surowce krytyczne – istotne w procesie transformacji energetycznej. Marnowanie żywności ma coraz poważniejsze skutki dla klimatu i środowiska. Jednym z kluczowych źródeł wyrzucania ogromnych ilości jedzenia jest branża turystyczna i hotelarska oraz nieograniczone oferty bufetowe, takie jak all inclusive. Coraz więcej krajów wybiera zrównoważone podejście do gospodarowania żywnością i wprowadza limity w swoich restauracjach. Reklama Spis treści ToggleBufety hotelowe a marnowanie żywnościTurcja rozważa zmianę podejściaEuropa i Azja: nowe pomysły na ograniczanie odpadówPolska w tyle z regulacjami Bufety hotelowe a marnowanie żywności Duże ośrodki wypoczynkowe, zwłaszcza te nastawione na zagraniczną turystykę, słyną z oferty all inclusive, która oprócz noclegu, rozrywki i wycieczek zapewnia również nieograniczoną ilość jedzenia, zazwyczaj w trzech porach dnia. Goście mają możliwość skorzystania z oferty kuchni z różnych stron świata, bez limitów ilościowych. Według raportu Programu Organizacji Narodów Zjednoczonych (UNEP), w 2024 roku na całym świecie zmarnowano 1,05 miliarda ton żywności, z czego 28% pochodziło z gastronomii. Każdy posiłek w formie nielimitowanego bufetu generuje średnio 300 g odpadów. Dla porównania dania zamawiane indywidualnie to tylko 130 g. Format samodzielnego nakładania jedzenia sprzyja wybieraniu przez gości dużych porcji, których nie są w stanie zjeść, a nadwyżki trafiają do śmieci. Które sklepy stawiają na OZE? Zielona transformacja polskich dyskontów Turcja rozważa zmianę podejścia Według danych Fundacji Zapobiegania Marnotrawstwu każdego roku w Turcji marnuje się około 23 mln ton żywności, a 35% owoców i warzyw trafia na śmietnik. Większość tych danych ma związek z sektorem gastronomicznym i hotelarskim, które w sezonie turystycznym obsługują miliony gości z całego świata. W 2024 roku Turcja odnotowała rekordowe 62 miliony turystów zagranicznych, w tym 1,8 mln Polaków. Turecka Rada ds. Polityki Rolnej i Żywnościowej przygotowała raport, który ma trafić w ręce prezydenta Recepa Erdoğana. Dokument ma zawierać propozycje legislacyjne, mające na celu ograniczenie marnowania żywności w branży turystycznej. Jednym ze zrównoważonych rozwiązań, które proponuje Turcja jest zastąpienie formuły all inclusive modelem, w którym goście będą zamawiali konkretne dania i porcje. Zmniejszy to ilość marnowanej żywności, która wynika z nakładania przez turystów zbyt dużych porcji. Chociaż przedstawiciele branży obawiają się, że nowe przepisy mogą zniechęcić zagranicznych gości do odwiedzania tureckich kurortów, które słyną z formuły all inclusive, zmiana byłaby krokiem w stronę zrównoważonej gospodarki żywnością. Europa i Azja: nowe pomysły na ograniczanie odpadów Coraz więcej hoteli i ośrodków wypoczynkowych reaguje na rosnący problem marnotrawstwa żywności, związany z sektorem turystycznym. Hotele firmy Scandic w Europie Północnej zmniejszają rozmiar swoich ciast i wypieków, dając możliwość powrotu po więcej porcji. Sieć francuskich hoteli Ibis zaczęła używać mniejszych talerzy, by ograniczyć nadmiar nakładanego jedzenia. Hilton Frankfurt zaczął serwować dania w porcjach, takich jak jogurt i kubki z owocami. Novotel w Bangkoku umieszcza natomiast uprzejme przypomnienie w pobliżu bufetów, by goście nakładali tyle, ile będą w stanie spożyć. Na odważny krok zdecydowały się również hotele w Tunezji, które będą doliczały opłatę za nieukończony posiłek w postaci 30 dinarów, czyli około 37 zł. Polska w tyle z regulacjami W czasie gdy inne kraje dążą do ograniczenia problemu marnotrawstwa żywności w sektorze turystycznym, Polskie hotele wciąż nie wdrażają konkretnych działań. Szacunkowo w polskiej ofercie all inclusive nawet 30% dostępnego jedzenia trafia na śmietnik. Marnowanie żywności prowadzi do poważnych konsekwencji ekologicznych, takich jak emisja metanu, zwiększone zużycie wody i energii. Skutki obejmują również straty ekonomiczne dla gospodarstw domowych, a także wzrost cen żywności. Za znaczny odsetek wyrzucanego jedzenia odpowiada branża gastronomiczna, a w szczególności turystyka, dlatego Polska, jako popularny kierunek europejski, powinna wdrożyć zrównoważony plan gospodarowania żywnością, by uniknąć degradacji środowiska. Zobacz też: Mięso jeleni zamiast wołowiny. Czy dziczyzna może obniżyć emisję CO₂? Źródła: BBC, Business Insider, climateleadership, Komisja Europejska, Bank Żywności Fot: Canva Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.