Angielskie lody z lodziarni napędzanej energią słoneczną

Angielski producent tradycyjnych lodów Styles Ice Cream z siedzibą w Rodhuish zaprezentował prototyp mobilnej lodziarni napędzanej energią słoneczną. Podczas sprzedaży lodów i postojów lodziarnia pracuje na bazie energii odnawialnej. Jest to prototyp, więc nie są jeszcze znane szczegółowe dane specyfikacyjne pojazdu.

Prototyp był projektowany i konstruowany przez rok. Obecnie obsługuje wiele różnorodnych imprez zewnętrznych bez zbędnego hałasu i spalin, które przeważnie towarzyszyły takim lodziarniom. Van jest wyposażony w silnik diesla, ale jest on wykorzystywany tylko w dojeździe do docelowych punktów. Po zaparkowaniu lodziarnia jest przełączana na energię solarną. W ten sposób przez cały dzień firma może sprzedawać lody bez pracy silnika diesla i bez emitowania zbędnych zanieczyszczeń. Właściciele firmy przekonują, że w skali dnia zaoszczędzają około 15 funtów na zakupie paliwa.

Fotowoltaika od Columbus Energy

Obecny właściciel lodziarni – David Baker, jest w trakcie patentowania pomysłu. Firma przeznaczy około 1 miliona funtów na inwestycję związaną z wymianą tradycyjnych kołowych lodziarni z silnikiem diesla na lodziarnie solarne. „Van już zarabia i zaczyna zwracać inwestycję, której dokonaliśmy, a kiedy już zrealizujemy jedną lub dwie poprawki do projektu, będziemy gotowi na całkowite przebudowanie naszej floty”, poinformował Baker.

Na dachu innowacyjnego vana zainstalowane są panele solarne, które zasilają zamrażarki, lodówki oraz świetlenie wewnętrzne. Lodziarnię wyposażono także w zapasowy system awaryjny – generator LPG.

„W przypadku, gdy słońce jest przez cały dzień, możemy pracować w 100% na energii słonecznej. W przypadku pogody pochmurnej potrzebujemy około półgodzinnej pomocy od generatora LPG. Przy dodatkowych bateriach, nad którymi obecnie pracujemy, użycie generatora LPG zmniejszy się do zera”, wyjaśnia Baker.

Firma produkująca naturalne lody powstała 30 lat temu. Obecnie małżeństwo Sue oraz David Baker sprzedają rocznie około 100 ton lodów tradycyjnych oraz na bazie mleka owczego. Ich działalność łączy się często z imprezami plenerowymi, pokazami rolniczymi oraz innymi wydarzeniami, których w skali roku muszą obsłużyć około 180. Najwięcej takich eventów jest w okresie letnim, gdy występują wysokie temperatury. Zastosowanie rozwiązań fotowoltaicznych wydało się więc dla właścicieli naturalne.

„Olej napędowy staje się coraz bardziej piętnowany jako brudne paliwo i naprawdę ostatnią rzeczą, którą ludzie chcę robić, to jeść lody w chmurze oparów”, kwituje David Baker.

Źródło: somersetcountygazette.co.uk, bridgwatermercury.co.uk