Ekologia Aplikacja pomoże w walce z marnotrawieniem pieczywa 26 października 2020 Ekologia Aplikacja pomoże w walce z marnotrawieniem pieczywa 26 października 2020 Przeczytaj także Ekologia Proekologiczne inwestycje w polskich miastach – gdzie udało się wprowadzić zieloną rewolucję? Dzięki zwiększeniu środków unijnych wspierających proklimatyczne inwestycje, możliwa jest przebudowa miejskiej architektury. Wiele z takich zmian już zostało wprowadzonych – zielone skwery, alejki, systemy automatycznego nawadniania czy nowoczesne budynki ogrzewane za pomocą OZE. Jak polskie miasta odpowiadają na wyzwania związane ze zmianą klimatu? Ekologia Ziemia wysycha. ONZ alarmuje ONZ opublikował Raport Konwencji ds. Zwalczania Pustynnienia (UNCCD), który ujawnia, że w latach 1990-2020 świat stał się cieplejszy, a powierzchnia terenów suchych zwiększyła się o około 4,3 mln kilometrów kwadratowych. Obecnie suche tereny Ziemi zajmują 40,6% powierzchni planety. Co jeszcze pokazuje raport? Marnujemy ok. 9 ton żywności, a prawie połowa wyrzucanego jedzenia to pieczywo. Dużo się mówi o tym, co jako konsumenci możemy robić, by to marnotrawstwo ograniczać. A gdyby tak zacząć tę walkę u źródeł, czyli w samych piekarniach? Naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie pracują nad unikalną aplikacją, która ma w tym pomóc. Reklama Spis treści ToggleMiędzynarodowy projektPrzyczyna marnowaniaPomocna aplikacjaPierwszy etap prac Międzynarodowy projekt Naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie dołączyli do międzynarodowego zespołu ekspertów pracujących nad aplikacją, która pomoże ograniczyć marnowanie pieczywa. Wszystko odbywa się w ramach projektu PrO4Bake finansowanego przez Wspólnotę Wiedzy i Innowacji w obszarze żywności EIT Food. Pracę koordynuje Uniwersytet w Hohenheim (Niemcy) przy wsparciu naukowych z Polski, Danii, Szwecji, Hiszpanii i Włoch. Partnerem technicznym jest firma Siemens. PrO4Bake został nominowany do nagrody EIT Innovators Award 2020. Przyczyna marnowania Jedną z przyczyn marnowania pieczywa jest jego nadmierna produkcja. Jako konsumenci przyzwyczailiśmy się już do dużego wyboru i dostępności produktów w sklepach. Również w kwestii pieczywa. Dawniej świeży chleb czy bułki mogliśmy kupić z rana, kiedy były przywożone wprost z piekarni. Dziś dostaniemy wiele rodzajów pieczywa przez cały dzień. To już nie tylko chleb żytni, razowy czy pszenny, ale też żytni na zakwasie i bez zakwasu, chleb z żurawiną, słonecznikiem, dynią czy siemieniem lnianym. Wyrzucane odpady piekarnicze to nic innego jak po prostu efekt nadprodukcji. W Polsce w ciągu tygodnia powstaje średnio do kilku ton odpadów piekarniczych, a ich produkcja i utylizacja pochłania wiele energii, przyczynia się do emisji CO2 i generuje niepotrzebne koszty. Pomocna aplikacja Rozwiązaniem jest dostosowanie produkcji do realnego zapotrzebowania konsumentów. A w tym ma pomóc powstająca w ramach projektu aplikacja. Co więcej, dzięki niej przedsiębiorstwa zoptymalizują czas produkcji, efektywniej wykorzystają surowce i istniejące maszyny oraz wdrożą energooszczędny proces produkcyjny. Korzyści? Zminimalizowanie skali marnowania pieczywa, oszczędność, ale też zmniejszenie ilości generowanych odpadów, zużycia energii oraz emisji CO2. Nie marnuj ⅓. Uratuj ją! Pierwszy etap prac W pierwszym etapie projektu zespół ekspertów w 6 krajach zbiera dane z procesów produkcyjnych. W Polsce to zadanie realizuje Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, który gromadzi informacje udostępniane przez małe i średnie piekarnie. Mowa tu o danych sprzedażowych i technologicznych. Drugim etapem będą kompleksowe badania konsumenckie. Analiza uwzględni preferencje i oczekiwania kupujących w porównaniu z wieloma czynnikami, np. pogodą. Zebrane dane zostaną przetworzone i pozwolą ekspertom z firmy Siemens stworzyć prototyp programu. – Odezwały się do nas piekarnie z całej Polski. Podpisaliśmy umowę z trzema wybranymi i u nich zbieramy dane. Mamy nadzieję, że do końca roku będzie już komplet. Następnie firma Siemens te dane obrobi i w przyszłym roku będzie dostępna wstępna wersja aplikacji – mówi dr hab. inż. Małgorzata Wronkowska, koordynator projektu w IRZiBŻ PAN. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.