Wiadomości OZE Bambusowe kubki niebezpieczne dla zdrowia 06 grudnia 2019 Wiadomości OZE Bambusowe kubki niebezpieczne dla zdrowia 06 grudnia 2019 Przeczytaj także Wiadomości OZE W planach coraz więcej spalarni śmieci. Potrzebujemy lepszej kontroli Na terenie Polski działa 9 spalarni odpadów komunalnych. W najbliższych latach planowana jest rozbudowa istniejących, a także budowa 30 nowych punktów przerabiających śmieci na ciepło. Branża odpadów to przede wszystkim duże pieniądze, a każdy nowy projekt wzbudza kontrowersje. Obywatele i ekolodzy obawiają się nadmiernej emisji pyłów, CO2 i metali ciężkich, natomiast samorządy i zainteresowane firmy zbijają argumenty przeciwników wizją taniej energii i szybkiego rozwiązania problemu śmieci w gminach. Raport Najwyższej Izby Kontroli rzuca nowe światło na jakość pracy organów ochrony środowiska, sprawujących pieczę nad spalarniami śmieci. Jest co poprawiać. Ochrona środowiska Trwa wielka podróż dookoła Bałtyku. Aktywiści właśnie przeszli polskie wybrzeże Ekspedycja Save The Baltic Sea to akcja, w ramach której aktywiści chcą obejść Bałtyk dookoła. Wędrówka zaczęła się 11 marca, a cała grupa właśnie zakończyła podróż wzdłuż polskiego wybrzeża. Ekspedycja spędziła dwadzieścia dni w naszym kraju, spotykając się z lokalnymi naukowcami, działaczami na rzecz środowiska i studentami, aby dowiedzieć się więcej o stanie i przyszłości polskich brzegów Bałtyku. Badania przeprowadzone przez niezależną niemiecką grupę konsumentów Stiftung Warentest wykazało, że bambusowe kubki wielorazowego użytku – po napełnieniu ich gorącymi płynami – mogą wydzielać toksyny. Reklama Okazuje się, że bambusowe kubki, które uważa się za przyjazne dla środowiska, to w przeważającej większości kubki plastikowe, tylko z domieszką sproszkowanego bambusa. Najczęściej powstają przez zmielenie włókien rośliny, które następnie wiąże się żywicą uzyskaną z połącznia formaldehydu i melaminy, która jest rodzajem tworzywa sztucznego. Raport przygotowany przez Stiftung Warentest wykazuje, że jeśli do wnętrza kubka wlewamy ciecz o temperaturze powyżej 70 stopni Celsjusza, następuje proces ługowania, czyli rozpuszczania i wymywania substancji użytych w procesie produkcyjnym. W niższych temperaturach nie stanowi to zagrożenia, jednak gorące płyny rozkładają materiał powierzchni kubka, co powoduje przedostawanie się chemikaliów do napoju. Stiftung Warentest ostrzega, że podgrzewanie bambusowych kubków w kuchenkach mikrofalowych przyczynia się do jeszcze większej degradacji powierzchni naczynia. Odkrycie daje do myślenia, ponieważ formaldehyd może podrażniać układ oddechowy, skórę i oczy, a także wywoływać raka gardła i nosa. Natomiast spożywanie melaminy może prowadzić do pojawienia się kamieni nerkowych. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.