Bambusowe kubki niebezpieczne dla zdrowia

Badania przeprowadzone przez niezależną niemiecką grupę konsumentów Stiftung Warentest wykazało, że bambusowe kubki wielorazowego użytku – po napełnieniu ich gorącymi płynami – mogą wydzielać toksyny.

Okazuje się, że bambusowe kubki, które uważa się za przyjazne dla środowiska, to w przeważającej większości kubki plastikowe, tylko z domieszką sproszkowanego bambusa. Najczęściej powstają przez zmielenie włókien rośliny, które następnie wiąże się żywicą uzyskaną z połącznia formaldehydu i melaminy, która jest rodzajem tworzywa sztucznego.

Fotowoltaika od Columbus Energy

Raport przygotowany przez Stiftung Warentest wykazuje, że jeśli do wnętrza kubka wlewamy ciecz o temperaturze powyżej 70 stopni Celsjusza, następuje proces ługowania, czyli rozpuszczania i wymywania substancji użytych w procesie produkcyjnym. W niższych temperaturach nie stanowi to zagrożenia, jednak gorące płyny rozkładają materiał powierzchni kubka, co powoduje przedostawanie się chemikaliów do napoju. Stiftung Warentest ostrzega, że podgrzewanie bambusowych kubków w kuchenkach mikrofalowych przyczynia się do jeszcze większej degradacji powierzchni naczynia.

Odkrycie daje do myślenia, ponieważ formaldehyd może podrażniać układ oddechowy, skórę i oczy, a także wywoływać raka gardła i nosa. Natomiast spożywanie melaminy może prowadzić do pojawienia się kamieni nerkowych.