Bostoński budynek socjalny wzorem zrównoważonego budownictwa

Departament Socjalny Miasta Boston wraz z zespołem miejskich architektów połączyli siły, aby powstał budynek socjalny dla tych, których sytuacja życiowa zmusiła do poszukiwania schronienia. W budynku z XIX wieku, niedawno przeznaczonym do rozbiórki, urządzono nowoczesne mieszkania według standardów zrównoważonego budownictwa.

Wybudowany w 1885 roku i znajdujący się wzdłuż Massachusetts Avenue budynek do niedawna służył jako biurowiec. Popadający w ruinę i skazany na rozbiórkę został zakupiony przez miasto, które zdecydowało, że urządzi tam 10 nowoczesnych lokali mieszkalnych.

Na każdym piętrze znajduje się wspólna kuchnia i jadalnia. Odnowiono również detale architektoniczne z XIX wieku. Zużycie energii w budynku jest niskie, ponieważ wyposażono go w energooszczędne okna i drzwi, oświetlenie LEDowe i specjalną izolację. Dodatkowo energię elektryczną generują trzy typy dachówek solarnych.

„Ta nowoczesna rezydencja zapewnia przyjazne i komfortowe warunki dla potrzebujących rodzin z dziećmi. Piękno i funkcjonalność budynku pokazuje rodzinom, że są cennymi członkami naszej społeczności”, powiedziała Ellen Semonoff, asystentka Biura Obsługi Miejskiej w dzielnicy Cambridge.

Budynek, który do niedawna szpecił dzielnicę, obecnie nie tylko cieszy jego mieszkańców, ale jest również dowodem na to, że możliwe stało się połączenie starego budownictwa z nowoczesnymi rozwiązaniami ekologicznymi.

Dodaj komentarz

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy maksymalnie jedną wiadomość w tygodniu, nie spamujemy!

Czytaj więcej:

„Recycling na miarę”. Trzecia edycja konkursu rozstrzygnięta

12 prac, spośród zgłoszeń od 130 uczniów z 30 świętokrzyskich szkół podstawowych, zostało wyróżnionych w konkursie „Recycling na miarę”, którego organizatorem jest Fundacja VIVE Serce Dzieciom i Zespół Państwowych Szkół Plastycznych im. Józefa Szermentowskiego w Kielcach. Tematem przewodnim była twórczość Stanisława Moniuszki.