C.F. Møller prezentuje wypełnioną zielenią przestrzeń miejską w Oslo




Biuro projektowe C.F. Møller Architects we współpracy z Kristin Jarmund Architects oraz Rodeo Architects stworzyło nowatorski projekt przestrzeni miejskiej (składającej się z placu, hotelu oraz wysokiego biurowca) dedykowany dla centralnej stacji kolejowej w Oslo. Budynki te miałyby stanąć w sercu miasta przy bramce Biskop Gunnerus.

Projekt stworzono z myślą o zrobieniu dobrego pierwszego wrażenia na osobach odwiedzających miasto. Wykorzystano do tego efektywne połączenie miejskiej przestrzeni oraz zieleni. Prace nad koncepcją trwają od 2009 roku, gdy biura Kristin Jarmund Architects i C.F. Møller Architects wygrały wstępny konkurs na zaprojektowanie otoczenia dworca kolejowego.

Landscaped square Biskop Gunnerus gate 14B by C.F. Møller Architects

Projekt stworzony został nie tylko, aby poprawić przepływ ludzi na stacji, ale także jako katalizator rozwoju centrum Oslo. Projekt ma zostać zrealizowany przez norweskiego dewelopera KLP Eindom. Cel to „stworzenia pionierskiego miejsca, które wspiera środowisko naturalne i zrównoważony rozwój”, jak podsumowuje deweloper.

 

Przewodnim hasłem projektu jest „porowatość”. Obecnie miejsce to jest szczelnie zabudowane, ale plany przebudowy zakładają, że połowa terenu ma zostać zamieniona w dostępne publicznie tereny zielone.

Projekt jest także częścią modernizacji terenów wokół rzeki Akerselva. Wpisuje się on w idee stworzenia pasa zieleni wokół tego cieku wodnego. „Spoisty teren ma wyeliminować różnice w terenie oraz umożliwić powstanie nowych połączeń z wydajnym przepływem ludzi pomiędzy bramką Schweigaards a terminalem autobusowym Nylandsbroen”, piszą architekci.

green terraces Biskop Gunnerus gate 14B by C.F. Møller Architects

W ramach projektu powstać mają dwa nowe budynki. Zachodni zaprojektowano jako hotel, a wschodni przeznaczono głównie na biura.

Z bryły budynków usunięto spore części i zastąpiono je zielonymi tarasami, aby poprawić ich połączenie z terenem. Wiele pozostałym miejsc ma zostać przekształconych w powietrzne ogrody, a na dachu pojawi się zielony ogród z tarasem widokowym.

new green space diagram Biskop Gunnerus gate 14B by C.F. Møller Architects

Foto: C.F. Møller Architects

 

Dodaj komentarz


Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy maksymalnie jedną wiadomość w tygodniu, nie spamujemy!

Mogą Ci się także spodobać