Ciekawy projekt nowej piekarni w Bogocie

Na miejscu starego domu mieszkalnego w Bogocie zbudowano piekarnię. Ten nietypowy budynek został zaprojektowany przez nowojorskie biuro projektowe Studio Cadena.

Nowy budynek swoją nowoczesną architekturą przyciąga wzrok i ciekawie kontrastuje z otaczającym go budownictwem mieszkalnym. Na jednolitej elewacji dominują ogromne, trójkątne okna, przez które widać wykończone drewnem wnętrze.

inhabitat.com

Liczący niemalże 700 metrów kwadratowych budynek jest drugim, jaki projektuje dla Masy – popularnej sieci piekarni w Kolumbii, Studio Cadena.

W budynku, oprócz piekarni i kawiarni, znajdziemy wydzieloną przestrzeń obiadową oraz zupełnie osobną przestrzeń handlową. Zaplanowano również miejsce do siedzenie w i poza samym budynkiem. Zewnętrzne miejsca ulokowano na patio skierowanym w stronę ulicy oraz w ogrodzie na tyłach, gdzie dominującym elementem otoczenia jest ogromne okrągłe okno skierowane na kuchnię w budynku.

By zapewnić projektowi lekkości i przestrzeń, projektanci oparli budynek głównie o otwarte przestrzenie z nieznacznie tylko zaznaczonymi granicami i strategicznie rozmieszczonymi elementami, takimi jak betonowa lada czy wykończone drewnem miejsce obsługi gości.

inhabitat.com

“Idea, jaka stoi za projektem wnętrza, skupia się na tym, że wszystko jest ze sobą połączone, ale przestrzenie pozostają w jakimś sensie podzielone dla zapewnienia prywatności”, tłumaczy założyciel Studio Cadena, Benjamin Cadena. „W każdej przestrzeni w restauracji docierają do nas dźwięki czy zapachy otoczenia, co daje poczucie korespondencji z otoczeniem, ale budynek nie jest w pełni otwarty”.

Studio Cadena odpowiedzialne było za kompleksowy projekt budynku oraz jego wykończenia wraz z umeblowaniem. Dzięki temu wykorzystano m.in. faktury i oświetlenie do rozróżnienia poszczególnych przestrzeni.

inhabitat.com

Sam budynek zbudowano z lanego betonu, co ma istotny wpływ na wykończenie ścian, które pozostawiono w stanie surowym. Przez betonowe mury przebijają się trójkątne okna różnej wielkości, które pozwalają zajrzeć do środka, a także doskonale doświetlają jego wnętrze naturalnym światłem z zewnątrz.

Źródło: inhabitat.com

Dodaj komentarz

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy maksymalnie jedną wiadomość w tygodniu, nie spamujemy!

Czytaj więcej: