Polska Co zagraża pszczołom i innym zapylaczom? 19 sierpnia 2018 Polska Co zagraża pszczołom i innym zapylaczom? 19 sierpnia 2018 Przeczytaj także Polska Polska przyciąga gości z całego świata – kto i gdzie spędza wakacje? W 2025 roku Polska staje się miejscem spotkań kultur z całego świata. Od turystów z Bliskiego Wschodu, którzy latem wybierają Tatry zamiast pustynnych upałów, po Skandynawów i Niemców spędzających wakacje nad Bałtykiem – widać wyraźnie, że zmiany klimatu i globalne trendy turystyczne kierują wzrok w stronę naszego kraju. Co przyciąga gości i jak przekłada się to na lokalne gospodarki? Polska Od HoReCa po Czyste Powietrze – polityka krzywdzi uczciwych W Polsce utrwala się niebezpieczny schemat: kolejne programy wsparcia, które miały pomóc przedsiębiorcom i gospodarstwom domowym, stają się narzędziem politycznych przepychanek. Zamiast rzetelnej oceny efektów i naprawy rzeczywistych błędów, w debacie publicznej dominuje uproszczony przekaz sugerujący powszechne nadużycia. W efekcie uczciwi beneficjenci i wykonawcy są wrzucani do jednego worka z nielicznymi, którzy rzeczywiście nadużyli środków. Straty są nie tylko wizerunkowe, ale i gospodarcze. Środowisko, w którym żyją latający zapylacze, na skutek działalności człowieka ulega ogromnym przekształceniom. Zmiany te mają negatywny wpływ na owady. Bardzo duże zagrożenie stanowią pestycydy, ograniczony dostęp do pokarmu czy choroby. Ale dopiero gdy pszczoły zaczęły masowo ginąć, świat zainteresował się tym problemem. Reklama Zatrucia opryskami chemicznymi Stosowane w rolnictwie pestycydy z grupy neonikotynoidów zawierają substancje czynne, które powodują u pszczół zaburzenia neurologiczne. Owady mają problemy z nauką, koordynacją lotu, błądzą w drodze do gniazda, są osłabione, nie produkują miodu. Dla młodych osobników substancje te są zabójcze. Niektóre środki chemiczne nie stanowią zagrożenia, ale tylko w przypadku, gdy są prawidłowo stosowane. Jednak wielu rolników bagatelizuje problem, co prowadzi do masowej zagłady pszczelich rodzin. Brak pokarmu i choroby Wycinki drzew, monokulturowe uprawy, urbanizacja terenów zielonych przyczyniły się do tego, że brak jest zróżnicowanego pokarmu dla owadów. Rośliny, które dostarczają pożywienia kwitną okresowo, po czym brakuje pszczelego pokarmu. Braki mocno wpływają na kondycję owadów, te osłabione często chorują, są bardziej podatne na pasożyty. Większość przypadłości owadów jest niegroźna i przejściowa, jednak są też, np. warroza, nosemoza, gregarynoza czy zakażenia wirusowe, które mogą doprowadzić do poważnych konsekwencji, w tym do upadków pasiek. Degradacja środowiska Zanieczyszczenie powietrza ma duży wpływ na egzystencję pszczół. Aromaty wytwarzane przez rośliny są rozbijane przez zanieczyszczenia, takie jak pyły czy szkodliwe gazy, co dezorientuje pszczoły, które nie mogą dotrzeć do pożywienia. Dodatkowo groźne substancje osadzają się na roślinach, a więc w pyłku i nektarze, skąd trafiają do pszczelich produktów – miodu i propolisu, które sami spożywamy. Ten artykuł pochodzi z serii „Wielki Dzień Pszczół”. Chcesz dowiedzieć się więcej? Kliknij tutaj! Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.