Instalacja fotowoltaiczna z magazynem energii

Poznaj orientacyjne koszty

Co zagraża pszczołom i innym zapylaczom?

Co zagraża pszczołom i innym zapylaczom?

Środowisko, w którym żyją latający zapylacze, na skutek działalności człowieka ulega ogromnym przekształceniom. Zmiany te mają negatywny wpływ na owady. Bardzo duże zagrożenie stanowią pestycydy, ograniczony dostęp do pokarmu czy choroby. Ale dopiero gdy pszczoły zaczęły masowo ginąć, świat zainteresował się tym problemem.

CFF OPP Baner poziom mobile450 x 250CFF OPP Baner poziom 6.03.2023 1
Reklama

Zatrucia opryskami chemicznymi

Stosowane w rolnictwie pestycydy z grupy neonikotynoidów zawierają substancje czynne, które powodują u pszczół zaburzenia neurologiczne. Owady mają problemy z nauką, koordynacją lotu, błądzą w drodze do gniazda, są osłabione, nie produkują miodu. Dla młodych osobników substancje te są zabójcze. Niektóre środki chemiczne nie stanowią zagrożenia, ale tylko w przypadku, gdy są prawidłowo stosowane. Jednak wielu rolników bagatelizuje problem, co prowadzi do masowej zagłady pszczelich rodzin.

Brak pokarmu i choroby

Wycinki drzew, monokulturowe uprawy, urbanizacja terenów zielonych przyczyniły się do tego, że brak jest zróżnicowanego pokarmu dla owadów. Rośliny, które dostarczają pożywienia kwitną okresowo, po czym brakuje pszczelego pokarmu. Braki mocno wpływają na kondycję owadów, te osłabione często chorują, są bardziej podatne na pasożyty.  Większość przypadłości owadów jest niegroźna i przejściowa, jednak są też, np. warroza, nosemoza, gregarynoza czy zakażenia wirusowe, które mogą doprowadzić do poważnych konsekwencji, w tym do upadków pasiek.

Degradacja środowiska

Zanieczyszczenie powietrza ma duży wpływ na egzystencję pszczół. Aromaty wytwarzane przez rośliny są rozbijane przez zanieczyszczenia, takie jak pyły czy szkodliwe gazy, co dezorientuje pszczoły, które nie mogą dotrzeć do pożywienia. Dodatkowo groźne substancje osadzają się na roślinach, a więc w pyłku i nektarze, skąd trafiają do pszczelich produktów – miodu i propolisu, które sami spożywamy.

Ten artykuł pochodzi z serii „Wielki Dzień Pszczół”. Chcesz dowiedzieć się więcej? Kliknij tutaj!

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.