W ciągu trzech miesięcy w Brazylii wymarło ponad 500 mln pszczół

Ekolodzy alarmują – w Brazylii w ciągu zaledwie trzech miesięcy uśmiercono ponad 500 mln pszczół (400 tys. w samym stanie Rio Grande do Sul). „Uśmiercono” to odpowiednie słowo, ponieważ po raz kolejny winę ponosi człowiek. Według naukowców główną przyczyną śmierci zapylaczy są pestycydy (insektycydy). O ile w krajach Unii Europejskiej zakazano stosowania środków aktywnie czynnych należących do grupy neonikotynoidów, Brazylia mimo sprzeciwu ekologów zniosła całkowicie ograniczenia.

Czarna pszczoła powróciła do Polski na dobre?

Zadrzechnia fioletowa (Xylocopa violacea) prawdopodobnie już na stałe wróciła do Polski. W 2002 roku uznano ją za gatunek wymarły. W 2005 roku zanotowano pierwsze po 70 latach przypadki jej występowania na terenie naszego kraju. W 2018 roku odnaleziono 28 nowych stanowisk. To pozytywna wiadomość, ponieważ zadrzechnia mimo groźnego wyglądu jest nieszkodliwa i w dodatku pożyteczna.

Z cyklu „pomagamy pszczołom”: jak zbudować hotel dla zapylaczy?

O ogromnym znaczeniu owadów zapylających raczej nikogo nie trzeba przekonywać. Aż 1/3 roślin, które zjadamy, jest zapylana przez pszczoły i trzmiele. Zdecydowaną większość stanowią gatunki prowadzące samotniczy tryb życia. Posiadając ogród, a nawet balkon, można stworzyć im przyjazne warunki i pomóc w przetrwaniu. Jednym ze sposobów jest budowa hoteli dla zapylaczy.

Francja w końcu przyjazna pszczołom

Od lat mówi się o potrzebie ochrony pszczół, zarówno miodnych, jak i samotnic. Niestety wciąż ogromnym problemem jest masowe stosowanie chemicznych środków ochrony roślin. W maju 2018 roku Unia Europejska wprowadziła dyrektywy zakazujące opryskiwana upraw środkami zawierającymi trzy związki z grupy neonikotynoidów. Francja zrobiła jeszcze więcej i z własnej inicjatywy „dorzuciła” kolejne substancje aktywnie czynne.

Na Miasteczku Studenckim AGH zamieszkało 200 tysięcy pszczół

Akademia Górniczo-Hutnicza w Krakowie stała się domem dla blisko 200 tysięcy pszczół. Za sprawą trzech uli usytuowanych na dachu Studia Muzycznego Kotłownia AGH oraz w sąsiedztwie Klubu Studio udało się w tym sezonie zebrać kilkadziesiąt kilogramów miodu. Za inicjatywę odpowiadają pasjonaci pszczelarstwa – pracownicy Fundacji Studentów i Absolwentów AGH w Krakowie ACADEMICA.