Czy ekologiczne opakowania zwiększą marnowanie żywności?

Eksperci branży FMCG obawiają się, że odejście od plastikowych opakowań zwiększy zjawisko marnowania żywności. I pokazują dane. 

Dzisiaj sieci w Anglii wyrzucają 40 proc. mięsa, mimo że termin przydatności jest bardzo długi dzięki opakowaniom plastikowym. Jeśli zejdziemy na bardziej ekologiczne, np. tacki z kukurydzy to spadamy co najmniej o 50 proc z terminem przydatności. Jeśli się dziś wyrzuca takie ilości mięsa, to ile się będzie wyrzucało wtedy? Dużo więcej i warto sobie to uświadomić – mówił dla serwisu Portal Spożywczy Jarosław Krzyżanowski, właściciel spółki KPS Partners i mniejszościowy udziałowiec QFG Food Group. Tematy ochrony środowiska i odpowiedzialności branży spożywczej za walkę z kryzysem klimatycznym były poruszane podczas konferencji UPEMI “Spotkanie z jakością”. 

Krzyżanowski zwrócił też uwagę, że mięso jest zbyt tanie.

Powinno być droższe, ponieważ za dużo żywności jest niszczone. Może nie będę popularny, ale mięso nie musi być jedzone codziennie. Powinno się ograniczyć jego spożycie i jeśli będzie droższe to ten proces na pewno nastąpi. Jeżeli będą większe wymagania dla producentów, cena mięsa pójdzie w górę. Obecnie nie możemy podnieść cen, ponieważ zalewa nas tanie mięso z zewnątrz. Natomiast jeśli mięso będzie droższe, ograniczymy także marnowanie żywności – podsumował.

Branża FMCG dostrzega potencjał diety roślinnej. Swoją ofertę poszerza na przykład firma Sokołów, która oferuje pasztety i pasty roślinne, a także wegetariańskie dania gotowe. Zarząd firmy przyznaje, że bliska jest mu idea zero waste, a bezmięsna oferta z krótkim składem to odpowiedź na potrzeby klientów. 

Z kolei prezes związku „Polskie Mięso” Witold Choiński podkreśla, że spożycie mięsa w krajach rozwijających się będzie wzrastać. W Polsce przeciętny obywatel zjada 80 kg mięsa rocznie. Na szczycie rankingu mięsożerców są Stany Zjednoczone – tam obywatel zjada 100 kg mięsa rocznie.

źródło: portalspozywczy.pl