Deszczówka nie nadaje się do picia. Jej spożycie zwiększa ryzyko raka wątroby

Deszczówka nie nadaje się do picia. Jej spożycie zwiększa ryzyko raka wątroby

Naukowcy alarmują – żadna deszczówka nie nadaje się do picia z powodu niebezpiecznie wysokiego poziomu “wiecznych chemikaliów”, czyli związków wytwarzanych przez człowieka. Ich obecność w organizmie może prowadzić do wielu poważnych chorób, w tym nowotworów. 

Deszczówka nie nadaje się do picia

Badanie zostało przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Sztokholmie oraz ETH w Zurichu. W ramach analizy sprawdzono próbki wody deszczowej z większości miejsc na planecie. Jak dowodzą wyniki, nigdzie nie ma już deszczówki zdatnej do picia. 

Chociaż w świecie przemysłowym nie często pijemy wodę deszczową, wielu ludzi na całym świecie oczekuje, że będzie ona bezpieczna do picia i zaopatruje nią wiele źródeł wody pitnej podkreśla prof. Ian Cousins, główny autor badań

Co wpływa na skażenie wody deszczowej?

W pobranej deszczówce zaobserwowano niebezpieczny poziom związków per- i polifluoroalkilowych, tzw. “wiecznych chemikaliów”. 

W ciągu ostatnich dwudziestu lat nastąpił zdumiewający spadek wartości zalecanych dla PFAS [związki per- i polifluoroalkilowe – przyp. red.]  w wodzie pitnejpodsumował wyniki prof. Ian Cousins.

Czym są “wieczne chemikalia”?

“Wieczne chemikalia” to syntetyczne związki, które naturalnie nie występują w przyrodzie i nie rozkładają się w środowisku. Pojawiają się w takich produktach jak opakowania, elektronika, garnki czy kosmetyki. W sumie istnieje około 4 500 sztucznych związków na bazie fluoru, które znajdują się w przedmiotach codziennego użytku. 

PFAS są szeroko stosowane od wielu dziesięcioleci, przez co ich obecność jest widoczna w każdym zakątku świata. Nawet w tak odległych obszarach jak Antarktyda. To stwarza ogromny niepokój o zdrowie ludzi, zwierząt i środowiska. 

Deszczówka może zwiększyć ryzyko nowotworów

Jak dowodzą wielokrotnie powtarzane analizy “wieczne chemikalia” mogą prowadzić do wielu chorób, w tym nowotworów, a także wpływać na problemy związane z rozwojem i płodnością. 

Jedne z ostatnio opublikowanych badań wykazało, że związki PFAS zwiększają zagrożenie raka wątroby. Naukowcy przeanalizowali krew u 50 osób z nowotworem i wykryli w niej aż kilka różnych PFAS. Co więcej, badani o najwyższym stężeniu “wiecznych chemikaliów” w organizmie byli 4,5 raza bardziej narażeni na raka wątroby. 

“Wieczne chemikalia” są również niebezpieczne dla zwierząt. Według przeprowadzonych badań związki per- i polifluoroalkilowe mogą wywoływać choroby wątroby, tarczycy, choroby reprodukcyjne, a także zaburzenia w rozwoju. Co więcej, związki PFAS mogą gromadzić się w tkankach zwierzęcych i przenikać do produktów spożywanych przez ludzi, jak mięso, mleko oraz jajka. 

Źródła: euronews.com, bbc.com, naukawpolsce.pl

Fot. główne: Canva 

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.