Polska Dlaczego warto kupować u lokalnych dostawców?25 August 2020 Polska Dlaczego warto kupować u lokalnych dostawców?25 August 2020Przeczytaj także OZE Nowelizacja ustawy o OZE. Co zmienia się w świecie energetyki? 1 października weszła w życie nowelizacja ustawy o odnawialnych źródłach energii. Nowe przepisy implementują w Polsce część unijnej dyrektywy RED II. Zmiana prawa ma przede wszystkim ułatwić inwestycje w OZE i wspierać energetykę lokalną. Elektromobilność Kolejne szybkie ładowarki aut elektrycznych na mapie Warszawy Przy centrum handlowym Factory Annopol w Warszawie działa nowy hub dla pojazdów elektrycznych, należący do spółki Polenergia eMobility. To w sumie osiem punktów ładowania na sześciu stacjach firmy ABB, w tym jedna o mocy aż 350 kW. Nowa strefa ładowania pokazuje, że dla kierowców i operatora liczy się nie tylko szybkość i dostępność. Coraz większego znaczenia nabiera funkcjonalność i wsparcie serwisowe. Zbiory i żniwa mają się ku końcowi, a stragany uginają się pod ciężarem świeżych owoców i warzyw. Przy okazji Dnia Polskiej Żywności, który obchodzimy 25 sierpnia zastanawiamy się czy warto kupować u lokalnych dostawców? Jak korzysta na tym polska gospodarka? I czy lokalnie znaczy ekologicznie?ReklamaSpis treści Co mówią badania?EkonomicznieEkologicznieInnowacyjnieCo mówią badania?Według firmy audytorsko-doradczej Grant Thornton, z każdego złotego wydanego na produkt wytworzony w Polsce przez przedsiębiorstwo z polskim kapitałem, 79 groszy pozostaje w rodzimej gospodarce. Polski producent płaci podatki w Polsce, zatrudnia lokalnych pracowników i współpracuje głównie z polskimi dostawcami. W przypadku, gdy decydujemy się na wyrób zagraniczny, do polskiego budżetu trafia tylko 25 groszy w formie podatku VAT. EkonomicznieTomasz Wróblewski z grupy Grant Thornton twierdzi, że gdyby polski konsument o 1% częściej wybierał lokalne produkty zamiast zagranicznych, w Polsce każdego roku pozostawałoby 6,6 miliardów złotych więcej niż obecnie. Kwota ta stanowi ponad jedną trzecią wydatków budżetu państwa na szkolnictwo albo dwie trzecie kosztów utrzymania Policji.ReklamaEkologicznieSięgając po produkty lokalne nie tylko wspieramy polskich rolników i przedsiębiorców, ale także redukujemy ślad węglowy o 7%. Jak podaje Onet, jeden produkt spożywczy zakupiony w supermarkecie pokonuje 2400 kilometrów z farmy lub gospodarstwa zanim trafi na nasz talerz. Transport do supermarketów odpowiada za emisję 11% gazów cieplarnianych związanych z procesem produkcyjnym żywności. Rynek żywności ekologicznej rośnie w tempie dwucyfrowymInnowacyjnieMałe sklepiki, warsztaty, stragany i punkty usługowe konkurują ze sobą o klienta na niemalże równych zasadach. Zdrowa konkurencja pobudza innowacyjność i kreatywność lokalnych twórców i przedsiębiorców. Jest to bardziej przyjazna dla środowiska alternatywa dla wielkich międzynarodowych marek, których szyldy widzimy niemalże w każdym miejscu na świecie.ReklamaŹródło: onet.plArtykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.