Polska Dlaczego warto kupować u lokalnych dostawców? 25 sierpnia 2020 Polska Dlaczego warto kupować u lokalnych dostawców? 25 sierpnia 2020 Przeczytaj także Ekologia Czy Kokosanka zostanie najlepszym pingwinem świata? Mieszkanka gdańskiego zoo deklasuje przeciwników Kokosanka jest wyjątkowym pingwinem i to nie tylko dlatego, że żyje daleko od typowych dla swojego gatunku obszarów południowej Afryki. Mieszkanka gdańskiego zoo jest prawdopodobnie jedynym żyjącym w niewoli pingwinem albinosem. Teraz ta wyjątkowa nielotka walczy o zwycięstwo w międzynarodowym konkursie na najlepszego pingwina świata. Polska Columbus realizuje Term Sheet z grupą DTEK. W ramach umowy w Chrzanowie powstanie wielkoskalowy magazyn energii Columbus wraz z Grupą DTEK startuje z realizacją projektu BESS (Battery Energy Storage System) w Polsce. Spółka DRI, należąca do Grupy DTEK, rozpoczęła proces nabycia od Columbus największego magazynu energii, który Spółka przygotuje do warunków RTB (Ready to Build). Wielkoskalowy obiekt ma powstać w Chrzanowie (woj. małopolskie). Zbiory i żniwa mają się ku końcowi, a stragany uginają się pod ciężarem świeżych owoców i warzyw. Przy okazji Dnia Polskiej Żywności, który obchodzimy 25 sierpnia zastanawiamy się czy warto kupować u lokalnych dostawców? Jak korzysta na tym polska gospodarka? I czy lokalnie znaczy ekologicznie? Reklama Spis treści Co mówią badania?EkonomicznieEkologicznieInnowacyjnie Co mówią badania? Według firmy audytorsko-doradczej Grant Thornton, z każdego złotego wydanego na produkt wytworzony w Polsce przez przedsiębiorstwo z polskim kapitałem, 79 groszy pozostaje w rodzimej gospodarce. Polski producent płaci podatki w Polsce, zatrudnia lokalnych pracowników i współpracuje głównie z polskimi dostawcami. W przypadku, gdy decydujemy się na wyrób zagraniczny, do polskiego budżetu trafia tylko 25 groszy w formie podatku VAT. Ekonomicznie Tomasz Wróblewski z grupy Grant Thornton twierdzi, że gdyby polski konsument o 1% częściej wybierał lokalne produkty zamiast zagranicznych, w Polsce każdego roku pozostawałoby 6,6 miliardów złotych więcej niż obecnie. Kwota ta stanowi ponad jedną trzecią wydatków budżetu państwa na szkolnictwo albo dwie trzecie kosztów utrzymania Policji. Ekologicznie Sięgając po produkty lokalne nie tylko wspieramy polskich rolników i przedsiębiorców, ale także redukujemy ślad węglowy o 7%. Jak podaje Onet, jeden produkt spożywczy zakupiony w supermarkecie pokonuje 2400 kilometrów z farmy lub gospodarstwa zanim trafi na nasz talerz. Transport do supermarketów odpowiada za emisję 11% gazów cieplarnianych związanych z procesem produkcyjnym żywności. Rynek żywności ekologicznej rośnie w tempie dwucyfrowym Innowacyjnie Małe sklepiki, warsztaty, stragany i punkty usługowe konkurują ze sobą o klienta na niemalże równych zasadach. Zdrowa konkurencja pobudza innowacyjność i kreatywność lokalnych twórców i przedsiębiorców. Jest to bardziej przyjazna dla środowiska alternatywa dla wielkich międzynarodowych marek, których szyldy widzimy niemalże w każdym miejscu na świecie. Źródło: onet.pl Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.