Wiadomości OZE Rynek żywności ekologicznej rośnie w tempie dwucyfrowym 26 listopada 2019 Wiadomości OZE Rynek żywności ekologicznej rośnie w tempie dwucyfrowym 26 listopada 2019 Przeczytaj także Ekologia Ekologia coraz częściej decyduje w lokalnej polityce. Przykład z Bystrej Mieszkańcy Bystrej, sielankowego zakątka Beskidu Żywieckiego, nie zgodzili się na zabudowę terenów zielonych. Swój bunt wyrazili podczas niedawnych wyborów samorządowych. Wójt Gminy Wilkowice, Janusz Zemanek, był jedynym startującym kandydatem, a mimo tego – nie otrzymał wymaganej połowy głosów. Ponad 60% głosujących było przeciw. Powód? Pomysł zabudowy terenów zielonych w Bystrej. Wiadomości OZE W planach coraz więcej spalarni śmieci. Potrzebujemy lepszej kontroli Na terenie Polski działa 9 spalarni odpadów komunalnych. W najbliższych latach planowana jest rozbudowa istniejących, a także budowa 30 nowych punktów przerabiających śmieci na ciepło. Branża odpadów to przede wszystkim duże pieniądze, a każdy nowy projekt wzbudza kontrowersje. Obywatele i ekolodzy obawiają się nadmiernej emisji pyłów, CO2 i metali ciężkich, natomiast samorządy i zainteresowane firmy zbijają argumenty przeciwników wizją taniej energii i szybkiego rozwiązania problemu śmieci w gminach. Raport Najwyższej Izby Kontroli rzuca nowe światło na jakość pracy organów ochrony środowiska, sprawujących pieczę nad spalarniami śmieci. Jest co poprawiać. Nawyki żywieniowe Polaków zmieniają się z każdym rokiem na lepsze. Deklarujemy, że chcemy jeść żywność naturalną i dobrej jakości. Rynek eko rośnie w tempie dwucyfrowym. W Polsce jest aktualnie 24 tys. producentów żywności ekologicznej i 23 tys. gospodarstw eko. Reklama Rynek żywności ekologicznej rośnie w szybkim tempie i osiąga najlepsze wyniki z całego sektora żywnościowego. Wpływ na to ma pogłębiająca się świadomość konsumentów, a także zmiany w stylu życia Polaków, którzy coraz większą uwagę zwracają na to, co jedzą i skąd pochodzą poszczególne produkty spożywcze. W 2002 roku powstała Farma Świętokrzyska, przedsiębiorstwo, które oferuje ekologiczne owoce, warzywa i przetwory. Gdy firma rozpoczynała swoją działalność, rynek spożywczy eko był właściwie pustynią. – Warzywa i owoce, które produkowaliśmy, były surowcem na eksport. Praktycznie 100 proc. tego, co na początku wytworzyliśmy, stanowiło półprodukt do produktów przetwarzanych na Zachodzie – mówi Portalowi Spożywczemu Karol Gębka, dyrektor handlowy Farmy Świętokrzyskiej. Farma Świętokrzyska opakowuje swoje produkty w biodegradowalne opakowania. To wszystko ma wpływ na cenę żywności ekologicznej, która wciąż jest droższa od produktów nieoznaczonych mianem „bio”. Firma zatrudnia 160 pracowników i uprawia 30 rodzajów warzyw i owoców ekologicznych na 140 ha ziemi. W Polsce jest 24 tys. producentów żywności ekologicznej i 23 tys. gospodarstw eko. Rynek eko to najbardziej dynamiczna gałąź gospodarki w sektorze FMCG w Unii Europejskiej. Żywność przetworzoną można uznać za ekologiczną, jeżeli co najmniej 95% masy jej składników pochodzenia rolniczego stanowią składniki ekologiczne. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.