Domek letniskowy zamieniony na piękny dom jednorodzinny

Biuro projektowe Michaela Hsu zaprojektowało jednorodzinny dom, który stanął w Austin. Projektanci zdecydowali się na estetykę opartą na mieszance opalanego drewna, lokalnie pozyskiwanego kamienia i szklanych paneli.

Rezultatem ich projektu jest przepiękny budynek nazwany Llano, który został strategicznie wpasowany w krajobraz rancza w Teksasie tak, by zapewnić przestronne i przytulne schronienie dla całej rodziny, jednocześnie zachowując nowoczesną estetykę.

Dom znajduje się przy rzece Llano, od której wziął swoją nazwę. Miejsce to przez wiele lat wykorzystywane było do kempingów i weekendowych wypadów na ryby przez rodzinę inwestora. Teraz zdecydowali się oni zamienić znajdujące się tutaj tymczasowe schronienie – domek letniskowy, na całoroczny dom.

Postawiono na nowoczesną, estetyczną formę budynku. Bardzo ważne dla mieszkańców było zagwarantowanie możliwości podziwiania okolicy. Projektanci z biura Michaela Hsu sprostali temu zadaniu, tworząc przytulny, przeszklony dom.

Po latach poznawania tej przestrzeni rodzina wybrała ją, jako idealne miejsce do budowy swojego nowego domu. Znajduje się ono na szczycie wzgórza i zapewnia piękny widok na znajdującą się nieopodal rzekę. Do domu dostać można się przez znajdujący się tutaj bród na rzece Llano – komentuje zespół projektantów.

Dom zaprojektowano na planie litery U, aby zmaksymalizować powierzchnię przeszkleń, zapewniających doskonały widok na otoczenie. Dzięki bliskości ogrodu zaciera się granica pomiędzy nim a przestrzenią mieszkalną. Dodatkowo na tyłach znajduje się naturalny teren z lokalną roślinnością i dzikimi kwiatami.

Dom wykończony jest pozyskanym lokalnie wapieniem i opalanym drewnem. Cała bryła budynku nawiązuje do japońskiego stylu Shou sugi ban.

Ogromne przeszklenia zapewniają nie tylko bliskość natury, ale także doskonałe doświetlenie wnętrza naturalnym światłem. Wystający dach daje odrobinę cienia, która potrzebna jest w czasie najcieplejszych miesięcy, ale jednocześnie umożliwia światłu wpadanie w okna w zimniejsze miesiące roku. Dzięki temu zredukowana jest potrzeba dogrzewania wnętrza w tym okresie.

Okna umieszczone zostały tak, by zapewnić cyrkulacje powietrza i naturalną klimatyzację pomieszczeń, bez potrzeby instalowania energochłonnych systemów elektrycznych. Poza tym zapewniają możliwość podziwiania przepięknych pejzaży okolicy z niemalże każdego miejsca domu.

Wnętrze domu zaprojektowane zostało przez zespół Laura Roberts Design. Projektanci skupili się na osiągnięciu przytulnej i rustykalnej atmosfery. Wysokie sufity zostały wykończone daglezjowym drewnem.

Foto: Casey Dunn

1 comment

Dodaj komentarz

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy maksymalnie jedną wiadomość w tygodniu, nie spamujemy!

Czytaj więcej:

Wrocław: Elektrownia słoneczna na dachach bloków bije rekordy

Ograniczenie emisji dwutlenku węgla do atmosfery aż o 557 ton udało się uzyskać już po pierwszym roku działania Wrocławskiej Elektrowni Słonecznej. W tym czasie udało się też wyprodukować o prawie 10% więcej energii elektrycznej, niż zakładały to prognozy, a wszystko to z pomocą instalacji fotowoltaicznych zainstalowanych na 35 dachach.