Rotorua to miasto znajdujące się w Nowej Zelandii w centralnej części Wyspy Północnej. To tutaj nad jeziorem Rotorua produkuje się wyjątkowy gin. I nie było by w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie fakt, że jest wytwarzany przy pomocy energii geotermalnej.
Geotermalny rausz
Rotorua jest pełna geotermalnej energii odnawialnej. Nowozelandzkie cuda natury służą ludziom od wieków – już w epoce wiktoriańskiej gejzery, baseny błotne i kaskady przyciągały zaciekawionych podróżników, przybywających z całego świata.
Potencjał geotermii wykorzystuje też destylarnia Pink & White, która produkuje jałowcowy alkohol z pomocą energii odnawialnej znajdującej się pod ziemią. Dzięki temu wysokoprocentowy alkohol produkowany jest ekologicznie, a kupujący dokładnie wiedzą skąd pochodzi.
Jak skała
Destylarnia z Rotorua została założona pod koniec 2018 roku przez trzech mężczyzn, Brada Christie, Kurta Matthewsa i Mitcha Collinsa, którzy “z pełną parą” rozpoczęli produkcję wyjątkowego ginu z użyciem energii geotermalnej. Od początku w ich planach było wykorzystanie jej potencjału. Ponadto destylarnia wykorzystuje nie tylko energię geotermalną, ale również korzysta w procesie destylacji z wulkanicznych skał.
Biały i różowy gin geotermalny otrzymał nagrody na tegorocznym plebiscycie New Zealand Spirits Awards, w którym wybiera się i promuje lokalne, najlepsze alkohole. Biały gin najlepiej smakuje z tonikiem, natomiast różowy skrywa prócz aromatu ziół subtelne akordy malin, truskawek i borówek.
Z Nowej Zelandii importuje się łącznie prawie 2 mln litrów ginu rocznie, a niecały milion wytwarza się na lokalny rynek. Od 2017 r. krajowa produkcja tego trunku wzrosła o 63%. Podobny boom na trunki w Nowej Zelandii dotyczył kilka lat temu rzemieślniczych piw. Teraz przyszła kolej na geotermalny gin.
źródło i fot.: pinkandwhite.co.nz, stuff.co.nz
Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.