OZE Heineken: to czas na energię z piwa! 25 marca 2021 OZE Heineken: to czas na energię z piwa! 25 marca 2021 Przeczytaj także OZE Ciepło z kanałów? Już wkrótce to możliwe Charakterystyczne londyńskie obiekty, takie jak Pałac Westminsterski i Downing Street, będą ogrzewane za pomocą nadmiaru ciepła wytwarzanego przez metro, kanały i rzekę Tamizę. “Te nowe niskoemisyjne sieci ciepłownicze będą korzystać z lokalnych źródeł ciepła odpadowego, dostarczając czystą i niedrogą energię” – zapowiedział radny Partii Pracy. OZE Czy pompa ciepła jest w stanie skutecznie obniżyć rachunki za prąd? Zobacz, jeśli jesteś właścicielem domu Ogrzewanie domu pompą ciepła to rozwiązanie, na które decyduje się wiele osób. Co za nim przemawia? Czy pompa ciepła jest w stanie skutecznie obniżyć rachunki za energię? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule. Artykuł sponsorowany Co zrobić z piwem, które pozostaje w beczce? W angielskim Manchesterze powstał koncept ponownego wykorzystania niewypitego piwa. Browar, którego – z powodu zamkniętych pubów – nie wypiją Anglicy, zamienia się w biogaz. Zamiast odpadu powstaje odnawialne źródło energii. Reklama Piwo to energia British Beer and Pub Association (BBPA), czyli w wolnym tłumaczeniu Brytyjskie Stowarzyszenie Piwa i Pubów, oszacowało skalę zmarnowanego piwa w ostatnim roku. Zamknięcie pubów przez znaczną część roku spowodowało, między innymi spadek sprzedaży piwa z kegów. BBPA podało niepokojący wniosek – zmarnowały się litry piwa. Konkretnie 87 milionów kufli. Ta niebotyczna liczba skłoniła browar Heineken do przetworzenia zmarnowanego piwa w biogaz. W ramach strategii zrównoważonego rozwoju “Brewing A Better World” Heineken przerabia piwo w biogaz, którym zasila pracę zakładowych kotłów warzelnych i wykorzystuje go podczas procesu pasteryzacji. Od maja 2020 roku browar przetworzył w ten sposób ok. 8 milionów litrowych beczek. Według obliczeń firmy jest to wystarczająca moc, aby w ciągu dnia ogrzać prawie 28 000 gospodarstw domowych w Wielkiej Brytanii. Energia z odpadów. Brytyjskiej gminie to się udało Kropla nadziei i goryczy Tysiące pełnych beczek piwa, których nie można było wysłać do pubów, pozostało w zakładzie i wspiera wewnętrzną gospodarkę o obiegu zamkniętym. Napój z powrotem trafia do pustych zbiorników warzelnych, następnie przechodzi do komory beztlenowej i oczyszczalni, gdzie zamienia się w biogaz. Oczyszczalnia działała na pełnych obrotach, przetwarzając dziennie równowartość 70 000 litrów piwa. – Troska, uwaga i pasja związana z warzeniem piwa, nie pozwalają wylać takich ilości piwa do kanalizacji. Byłoby to wielkim wstydem dla piwowara, bo żaden z nich nie chce, aby jego piwo tak skończyło. – powiedział Matt Callan, dyrektor browaru i dyrektor operacyjny w Heineken i dodał: – Zespół inżynierów i piwowarów w Manchesterze znalazł rozwiązanie – wykorzystujemy naszą linię produkcyjną do opróżniania beczek po piwie. Piwo, które poszłoby na marne, zamieniamy w zieloną energię do warzenia świeżego piwa. Wszystko jest gotowe do ponownego otwarcia pubów. – zakończył w optymistycznym tonie. źródło: Bioenergy Insight Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.