Historyczny wiejski domek przebudowany na nowoczesny dom zasilany energią solarną

Biuro projektowe Gardini Gibertini Architects (GGA) z włoskiego Rimini odpowiedzialne jest za projekt przebudowy grupy historycznych, kamiennych budynków znajdujących się na wsi w nowoczesną wiejską siedzibę. Projekt nazwano AP House. Zakłada on wykorzystanie trzech budynków znajdujących się na terenie starej farmy i renowację ich przy zachowaniu oryginalnej estetyki. Budynki zostały doświetlone światłem słonecznym oraz wyposażone w system fotowoltaiczny.

Przebudowana farma znajduje się w Urbino – w miejscu, gdzie ludzkie osadnictwo sięga co najmniej średniowiecza.

walnut office

AP House posiada elewację wykonaną z rustykalnego kamienia. Dom składa się z trzech pięter ze ścianami wykonanymi z zbrojonego betonu i w oparciu o istniejącą konstrukcję farmy. Podłogi we wnętrzu zrobione są z barwionego na czerwono betonu.

bedroom

Aby ocieplić wnętrze, architekci z GGA zdecydowali się na dodatki z drewna orzechowego we wszystkich pomieszczeniach – kuchni, sypialni i biurze. Ogromne okna doświetlają całość. Z nich rozciąga się widok na wiejskie okolice Urbino.

living room

„Cała struktura opiera się na platformie z czerwonego betonu o wymiarach 38 m na 20 m”, opisują architekci z GGA. „Wszystkie elementy połączone są ze sobą w najwyższym punkcie struktury”.

kitchen hallway

Aby z poziomu parteru nie było widać żadnych samochodów, główne wejście do domu i parking znajduje się niżej, na poziomie piwnicy. W piwnicy jest też miejsce dla pokoju kinowego, galerii sztuk, spa i strefy ćwiczeń fizycznych.

Na parterze znajduje się główna przestrzeń mieszkalna – salon, jadalnia, kuchnia i prywatne biuro. Na piętrze jest natomiast główna sypialnia właścicieli oraz dwie dodatkowe dla gości.

Cały dom zasilany jest energią pochodzącą z paneli fotowoltaicznych, co czyni go w dużej mierze pasywnym.

Dodaj komentarz

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy maksymalnie jedną wiadomość w tygodniu, nie spamujemy!

Czytaj więcej:

„Recycling na miarę”. Trzecia edycja konkursu rozstrzygnięta

12 prac, spośród zgłoszeń od 130 uczniów z 30 świętokrzyskich szkół podstawowych, zostało wyróżnionych w konkursie „Recycling na miarę”, którego organizatorem jest Fundacja VIVE Serce Dzieciom i Zespół Państwowych Szkół Plastycznych im. Józefa Szermentowskiego w Kielcach. Tematem przewodnim była twórczość Stanisława Moniuszki.