Ekologia Jak ekosystemy wodne reagują na zanieczyszczenie glifosatem? 04 kwietnia 2020 Ekologia Jak ekosystemy wodne reagują na zanieczyszczenie glifosatem? 04 kwietnia 2020 Przeczytaj także Ekologia Uprawa roślin bez światła? To może być prawda Niedawno naukowcy zaproponowali alternatywne do fotosyntezy, czyli elektro-rolnictwo. Metoda ta ma zastąpić fotosyntezę – nie wymaga światła, a do tego radykalnie ogranicza ilość ziemi potrzebnej do upraw. Ekologia Czy chrząszcze będą rozkładać plastik? Naukowcy odkryli, że larwy pewnego gatunku chrząszcza żywią się… plastikiem. Czy to oznacza, że problem plastiku i jego recyklingu zostanie rozwiązany? Naukowcy z kanadyjskiego McGill University sugerują, że Roundup, jeden z najpopularniejszych herbicydów, może zmniejszać bioróżnorodność u planktonu. To powoduje, że ekosystemy są bardziej wrażliwe na zanieczyszczenie powietrza i zmianę klimatu. Artykuł na ten temat opublikowano w czasopiśmie „Nature Ecology & Evolution”. Reklama Glifosat to jedna z najbardziej „medialnych” substancji aktywnie czynnych używanych w środkach ochrony roślin. Z reguły mówi się o niej w kontekście rakotwórczego działania. Od przyszłego roku ma być zakazana w Luksemburgu. Teraz kanadyjscy badacze poruszyli temat od nieco innej strony. Plantkon nabiera odporności, ale traci na bioróżnorodności Naukowcy z McGill University sprawdzali jak ekosystemy wodne reagują na zanieczyszczenie glifosatem. W małych stawach testowych poddali plankton działaniu herbicydu. Słodkowodnym ekosystemom, które zanieczyszczono umiarkowanie, udało się przetrwać. Stały się odporniejsze na działanie trucizny, co badacze nazwali formą „szczepienia ewolucyjnego”. „Eksperyment pozwolił nam zaobserwować w czasie rzeczywistym, jak algi uzyskują odporność na glifosat w słodkowodnych ekosystemach.” – oznajmił Vincent Fugèr, jeden z autorów badania. I byłaby to bardzo dobra wiadomość, jest jednak jedno „ale”. Skażenie glifosatem doprowadziło do zmniejszenia bioróżnorodności planktonu. Następstwem może być gorsze funkcjonowanie ekosystemu i większa wrażliwość na niekorzystne czynniki. Naukowcy zastanawiają się także nad mechanizmami, które pozwoliły wykształcić odporność na substancję aktywnie czynną. Wyjaśnić to mają prowadzone obecnie analizy genetyczne. Źródło: naukawpolsce.pap.pl Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.