Polska „Ludzie ludziom – drobny gest – wielka pomoc”. Lodówka do foodsharingu pojawiła się w Izabelinie 06 stycznia 2020 Polska „Ludzie ludziom – drobny gest – wielka pomoc”. Lodówka do foodsharingu pojawiła się w Izabelinie 06 stycznia 2020 Przeczytaj także Ekologia Ekologia coraz częściej decyduje w lokalnej polityce. Przykład z Bystrej Mieszkańcy Bystrej, sielankowego zakątka Beskidu Żywieckiego, nie zgodzili się na zabudowę terenów zielonych. Swój bunt wyrazili podczas niedawnych wyborów samorządowych. Wójt Gminy Wilkowice, Janusz Zemanek, był jedynym startującym kandydatem, a mimo tego – nie otrzymał wymaganej połowy głosów. Ponad 60% głosujących było przeciw. Powód? Pomysł zabudowy terenów zielonych w Bystrej. Wiadomości OZE W planach coraz więcej spalarni śmieci. Potrzebujemy lepszej kontroli Na terenie Polski działa 9 spalarni odpadów komunalnych. W najbliższych latach planowana jest rozbudowa istniejących, a także budowa 30 nowych punktów przerabiających śmieci na ciepło. Branża odpadów to przede wszystkim duże pieniądze, a każdy nowy projekt wzbudza kontrowersje. Obywatele i ekolodzy obawiają się nadmiernej emisji pyłów, CO2 i metali ciężkich, natomiast samorządy i zainteresowane firmy zbijają argumenty przeciwników wizją taniej energii i szybkiego rozwiązania problemu śmieci w gminach. Raport Najwyższej Izby Kontroli rzuca nowe światło na jakość pracy organów ochrony środowiska, sprawujących pieczę nad spalarniami śmieci. Jest co poprawiać. Marnotrawstwo żywności jest problemem, który domaga się szybkiego rozwiązania. Wychodząc naprzeciw potrzebom mieszkańców i oczekiwaniom współczesnego świata, gmina Izabelin połączyła siły wraz z siecią Carrefour Polska. Owocem tej współpracy jest lodówka do foodsharingu. Reklama Lodówka stanęła przed wejściem do sklepu Carrefour Express znajdującym się przy ul. Jana Matejki 26 w Izabelinie. Obiekt jest dobrze widoczny, został oznaczony hasłem „Punkt dzielenia się żywnością”. Pojawił się w przestrzeni miejskiej 23 grudnia 2019 r., a zatem na kilka dni przed Świętami Bożego Narodzenia. Był to zabieg celowy: sporo jedzenia marnuje się właśnie w okresie świąt, a ogólnodostępna lodówka ma zapobiegać wyrzucaniu żywności z krótką datą przydatności do spożycia, z której jednak ktoś jeszcze może skorzystać. – Odpady i kwestia ich poprawnego i bezpiecznego zagospodarowania to sprawa nas wszystkich. Mieszkańcy gminy Izabelin przykładają coraz większą uwagę do dbałości o środowisko, które nas otacza a świadomość, że podstawą jest ograniczanie ilości produkowanych śmieci jest coraz bardziej powszechna. Naszą współpracę z siecią Carrefour rozpoczynamy w szczególnym okresie świąt Bożego Narodzenia, od walki z marnowaniem żywności – bo to niestety jest czas, kiedy marnujemy jej najwięcej, a jednocześnie najłatwiej się nam zatrzymać i pomyśleć o innych. Mam też nadzieję, że będziemy pozytywnym przykładem i wypracujemy takie rozwiązania, które z łatwością będzie można przenieść do dowolnej lokalizacji w Polsce – wyraża nadzieję Dorota Zmarzlak, wójt gminy Izabelin, w komunikacie prasowym opublikowanym przez Carrefour Polska. Lodówka do foodsharingu jest jednym z elementów akcji „Ludzie ludziom – drobny gest – wielka pomoc”, realizowanej we współpracy z siecią Carrefour Polska. Oprócz tego w gminie Izabelin planowane są kolejne proekologiczne działania: ograniczenie zużycia jednorazowych opakowań oraz zachęcenie mieszkańców do wdrażania nawyków w duchu idei less waste. – Cieszymy się, że udało nam się ogłosić nasze pierwsze wspólne przedsięwzięcie z Urzędem Gminy Izabelin jeszcze przed Bożym Narodzeniem. Każdy z nas na święta zwykle przygotowuje wiele smacznych potraw i niestety nie wszystkie zjadamy. Dlatego, jeżeli komuś po Wigilii lub w trakcie świąt zostaną bożonarodzeniowe dania, może się nimi podzielić i uchronić je przed zmarnowaniem. Carrefour od wielu lat realizuje program „STOP Marnotrawstwu” i ma ambicję stać się liderem transformacji żywieniowej dla wszystkich. Realizując strategię transformacji żywieniowej, chcemy nie tylko propagować odpowiednią, uwzględniającą produkty ekologiczne dietę, ale też zachęcać do odpowiedniego gospodarowania jedzeniem, które kupujemy i które zostaje w naszych domach po przygotowaniu posiłków – zauważa Mariusz Szczurowski, Dyrektor Regionalny sieci Carrefour Polska. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.