Instalacja fotowoltaiczna z magazynem energii

Poznaj orientacyjne koszty

Mąka do wypieku pizzy: jaka najlepsza?

Mąka do wypieku pizzy: jaka najlepsza?

Sekret dobrej pizzy tkwi w spodzie. Perfekcyjne ciasto drożdżowe chrupie, pachnie i smakuje. Najwięksi szefowie kuchni latami opracowywali swoje receptury na placek, bazując na drożdżach, wodzie, oliwie, przyprawach i oczywiście mące. Stanowi ona nawet 60% pizzy, dlatego jej wybór nie powinien być wyłącznie dziełem przypadku.

Reklama

Na co zwracasz uwagę, kupując mąkę? Na cenę, wygląd opakowania, przyzwyczajenia? Tymczasem mnogość gatunków tego produktu sprawia, że oprócz klasycznej mąki pszennej możesz kupić także żytnią, orkiszową, a nawet ryżową i kukurydzianą. Do wyrobu pizzy oczywiście polecana jest ta pierwsza, ale okazuje się, że może występować w ciekawych połączeniach i nowoczesnej odsłonie. Najlepsi kucharze szczycą się posiadaniem własnych, autorskich przepisów na idealną kompozycję mąk do wypieku ciasta na pizzę.

Pizza na klasycznym spodzie

To oczywiście pizza serwowana na cieście z mąki pszennej. Jeżeli masz ochotę na odrobinę kuchennego szaleństwa, możesz połączyć ją z innym rodzajem, np. orkiszową czy żytnią. Dlaczego warto? Ponieważ znany Ci do tej pory smak pizzy zaskakująco się odmieni, a samo danie będzie zdrowsze.

Na sklepowych półkach nie brak wyrobów sygnowanych jako włoskie. Czy rzeczywiście mąka do wypieku pizzy powinna być inna niż ta używana w kuchni na co dzień? Choć mąka poznańska czy tortowa równie dobrze poradzą sobie z tym zadaniem, to jednak jeśli zależy Ci na elastyczności ciasta sięgnij po farina di grano duro, farina di semola lub semolina. Są one śnieżnobiałe, perfekcyjnie przemielone, a więc oczyszczone. Idealne do wypieku lekkiego i puszystego ciasta drożdżowego.

A może pizza dietetyczna i bezglutenowa?

Wraz z nastaniem mody na zdrowie jedzenie wzrosła świadomość konsumentów dotycząca wyeliminowania z diety choćby glutenu. Czy dla osób, które cierpią z powodu nietolerancji pokarmowych zakazana jest pizza? Gdynia i inne polskie miasta na swojej gastronomicznej mapie posiadają wiele miejsc, w których można zjeść zdrowo, smacznie i bez glutenu. Również w warunkach domowych możesz odtworzyć ich przepisy, zastępując klasyczną mąkę pszenną jej wegańskim odpowiednikiem. W tej roli sprawdzi się np. mąka gryczana, jaglana lub ryżowa. Możesz przygotować ją samodzielnie w domu, wykorzystać solo lub w wymieszać kilka typów ze sobą. Pizza bezglutenowa okaże się nie tylko pyszna, ale także mniej kaloryczna i estetyczna. Wypróbuj nasz przepis na perfekcyjną mieszankę mąk dla alergików, która będzie podstawą udanej pizzy.

  • 1 szklanka skrobi kukurydzianej
  • 1 i pół szklanki mąki ryżowej,
  • 1 i pół szklanki skrobi ziemniaczanej,
  • 1 szklanka mąki gryczanej (powstaje ze zmielenia białej kaszy nieprażonej).

Zdecydowanie lepiej jest zrobić własną mąkę bezglutenową niż szukać jej na sklepowych półkach. Dlaczego? Wielu producentów do swoich wyrobów dodaje substancje zagęszczającej i wzmacniające smak, które obniżają jakość pizzy i odbierają przyjemność z jedzenia włoskiego przysmaku. Jeżeli nie masz możliwości zrobić mąki bezglutenowej samodzielnie lub kupić dobrego produktu w sklepie, lepiej gdy zamówisz pizzę w Gdyni czy innych polskich miastach. Wszędzie znajdziesz restauracje, w których serwowane są dania wegańskie.

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.