Materiał, który zastępuje plastik, już na rynku!

Materiał SCOBY, czyli ekologiczna alternatywa dla plastiku to projekt Róży Rutkowskiej, który w mediach na całym świecie odbił się szerokim echem. Produkt właśnie trafił na rynek, jako opakowanie mydeł z polskiej manufaktury.

Róża Rutkowska, Absolwentka poznańskiej School of Form opracowała materiał, który nie tylko nadaje się do przechowywania żywności, ale także przedłuża jej trwałość. Organiczny SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast) powstaje z mieszanki grzybków kombuchy (grzyb herbaciany), drożdży oraz kultur bakteryjnych.

Fotowoltaika od Columbus Energy

Opakowanie, które można zjeść razem z kanapką

Po wykorzystaniu materiał SCOBY można użyć jako nawozu lub rozpuścić i otrzymać napój probiotyczny, który doskonale wzbogaci florę bakteryjną organizmu. Nie istnieje żadna przeszkoda, by zjeść to organiczne opakowanie razem z jego zawartością!

Pierwsze produkty pakowane w SCOBY już dostępne w sprzedaży 

Co prawda produkty zapakowane w SCOBY, które właśnie trafiają na rynek nie nadają się do jedzenia, ale należy to uznać za początek ekologicznej rewolucji! Naturalne mydło oraz szampony w kostce z manufaktury Manaika Natural Cosmetics jako pierwsze zadebiutują w nowym, organicznym opakowaniu.

Co to jest SCOBY?

Coraz częściej mówi się o wycofywaniu jednorazowych opakowań. Cel jest szczytny – ochrona środowiska naturalnego. Jednak gdy znikną plastikowe opakowania, w co będziemy pakować żywność? Na rozwiązanie tego problemu wpadła Polka, Róża Rutkowska (Roza Janusz), absolwentka School Of Form na kierunku Industrial Design.

SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast) to organiczne opakowanie mające zastąpić folię spożywczą, plastikowe pojemniki i opakowania, które do 2021 r. mają być wycofane z krajów Unii Europejskiej. SCOBY jest żywym organizmem powstałym z mieszanki grzybków kombuchy (grzyb herbaciany), drożdży oraz kultur bakteryjnych. Ten organiczny materiał powstaje bardzo szybko – jego proces rośnięcia przypomina proces dojrzewania cebuli, czyli przez nawarstwianie. Do jego wytworzenia nie potrzeba ani światła słonecznego, ani rozwiniętych technologii, jedynie temperatury 25-30 stopni. SCOBY rozwija się poprzez “dokarmianie” wyciągiem z odpadów roślinnych. Po około dwóch tygodniach materiał jest już gotowy do dalszego przetwarzania. Po wyschnięciu SCOBY staje się tkaniną podobną do skóry zwaną celulozą mikrobiologiczną, która może być formowana w dowolny kształt, co wykorzystała pomysłowa Polka.

Materiał SCOBY oprócz tego, że zastępuje plastikowe opakowania, to dodatkowo dzięki temu, że nie przepuszcza powietrza, utrzymuje żywność świeżą aż do 6 miesięcy. Ponadto zależnie od jego stężenia można go użyć jako nawozu lub rozpuścić i otrzymać napój probiotyczny, który doskonale wzbogaci florę bakteryjną organizmu. Co więcej, od teraz kanapkę będzie można zjeść razem z opakowaniem.

Źródło: noizz.pl