Wiadomości OZE Największa na świecie warzywno-owocowa farma na dachu powstanie w Paryżu 10 września 2019 Wiadomości OZE Największa na świecie warzywno-owocowa farma na dachu powstanie w Paryżu 10 września 2019 Przeczytaj także Patronat II Kongres Energetyki Rozproszonej w centrum uwagi Od 28 do 30 października w Centrum Kongresowym ICE Kraków oraz na kampusie AGH odbywał się II Kongres Energetyki Rozproszonej, organizowany przez Akademię Górniczo-Hutniczą. Wydarzenie zgromadziło 2 tysiące uczestników, w tym przedstawicieli administracji, naukowców, biznesmenów oraz młodzież, potwierdzając swoją rolę jako kluczowego forum debaty o transformacji energetycznej w Polsce. Świat Rosja nałożyła na Google karę 2,5 decyliona dolarów za bany na YouTube Rosyjskie państwowe kanały telewizyjne zażądały od Google wypłacenia 2 undecylionów rubli, co odpowiada kwocie 2,5 decyliona dol. w ramach rekompensaty za zablokowanie ich kont na YouTube. Profile te popierały inwazję na Ukrainę. Dachy są coraz chętniej zagospodarowywane zielenią – głównie jednak są to gatunki ozdobne roślin, np. trawy i rośliny płożące. W Paryżu postanowiono w taki sposób pozyskiwać żywność. W rezultacie na początku przyszłego roku na dachu hali powstanie warzywno-owocowa farma o powierzchni 14 tys. metrów kwadratowych. Reklama Nowa farma, której budowa zostanie zakończona na początku 2020 roku, będzie największym obiektem tego typu na świecie. Powstanie na dachu kompleksu wystawniczego Expo Porte de Versailles w południowo-zachodniej części Paryża. Farma została zaprojektowana przez architektów z pracowni Valode & Pistre. Nawet 1000 kg plonu każdego dnia! Plantacja dachowa jest usytuowana na powierzchni 14 tys. metrów kwadratowych. Obejmuje 30 gatunków roślin owocowych i warzywnych (nie podano liczby odmian). Według szacunków dzienny plon ma wynosić nawet do 1000 kg. Zatrudnienie znajdzie tam 20 ogrodników. Uprawy nie będą prowadzone tradycyjnie. Zrezygnowano z wykorzystania podłoża (ze względu na ciężar), postawiono natomiast na technologię aeroponiczną z zamkniętym obiegiem wody. To przy okazji ograniczy ryzyko zanieczyszczeń. – Nasze świeże produkty zostaną wykorzystane do nakarmienia mieszkańców w południowo-zachodniej części miasta – bezpośrednio, poprzez programy wegetariańskie lub poprzez sklepy, hotele i stołówki. Ponadto nie będziemy używać pestycydów ani chemikaliów, więc farma będzie rajem pod względem różnorodności biologicznej – mówi Pascal Hardy, założyciel Agripolis, firmy zajmującej się ogrodnictwem miejskim. Gospodarstwo będzie miało swoją własną restaurację i bar, które pomieszczą 300 osób. Na farmie będą prowadzone różnorodne akcje, m.in. wycieczki edukacyjne, warsztaty integracyjne i imprezy specjalne. Będzie można nawet wynająć własną działkę warzywną. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.