Wiadomości OZE Największa na świecie warzywno-owocowa farma na dachu powstanie w Paryżu 10 września 2019 Wiadomości OZE Największa na świecie warzywno-owocowa farma na dachu powstanie w Paryżu 10 września 2019 Przeczytaj także Budownictwo Badacze PW sprawdzą samowystarczalność budynku swojej uczelni Nowy projekt naukowców z Politechniki Warszawskiej to badanie efektywności energetycznej budynków “na żywym organizmie”. Obiekt, który będzie służył jako modelowa budowla, nie powstał bowiem specjalnie na potrzeby projektu. Zespół z PW zbada potencjał samowystarczalności energetycznej budynku, który na co dzień służy setkom studentów i wykładowców – chodzi o siedzibę Wydziału Inżynierii Materiałowej PW. Ochrona środowiska Co robi szara plama na Bałtyku? Wczoraj, tj. we wtorek 12 marca, niemiecka policja wodna wykryła ogromną, tajemniczą plamę na Bałtyku. Na ten moment nie wiadomo, co jest przyczyną powstania zanieczyszczenia. Śledztwo w tej sprawie trwa. Dachy są coraz chętniej zagospodarowywane zielenią – głównie jednak są to gatunki ozdobne roślin, np. trawy i rośliny płożące. W Paryżu postanowiono w taki sposób pozyskiwać żywność. W rezultacie na początku przyszłego roku na dachu hali powstanie warzywno-owocowa farma o powierzchni 14 tys. metrów kwadratowych. Reklama Nowa farma, której budowa zostanie zakończona na początku 2020 roku, będzie największym obiektem tego typu na świecie. Powstanie na dachu kompleksu wystawniczego Expo Porte de Versailles w południowo-zachodniej części Paryża. Farma została zaprojektowana przez architektów z pracowni Valode & Pistre. Nawet 1000 kg plonu każdego dnia! Plantacja dachowa jest usytuowana na powierzchni 14 tys. metrów kwadratowych. Obejmuje 30 gatunków roślin owocowych i warzywnych (nie podano liczby odmian). Według szacunków dzienny plon ma wynosić nawet do 1000 kg. Zatrudnienie znajdzie tam 20 ogrodników. Uprawy nie będą prowadzone tradycyjnie. Zrezygnowano z wykorzystania podłoża (ze względu na ciężar), postawiono natomiast na technologię aeroponiczną z zamkniętym obiegiem wody. To przy okazji ograniczy ryzyko zanieczyszczeń. – Nasze świeże produkty zostaną wykorzystane do nakarmienia mieszkańców w południowo-zachodniej części miasta – bezpośrednio, poprzez programy wegetariańskie lub poprzez sklepy, hotele i stołówki. Ponadto nie będziemy używać pestycydów ani chemikaliów, więc farma będzie rajem pod względem różnorodności biologicznej – mówi Pascal Hardy, założyciel Agripolis, firmy zajmującej się ogrodnictwem miejskim. Gospodarstwo będzie miało swoją własną restaurację i bar, które pomieszczą 300 osób. Na farmie będą prowadzone różnorodne akcje, m.in. wycieczki edukacyjne, warsztaty integracyjne i imprezy specjalne. Będzie można nawet wynająć własną działkę warzywną. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.