Wiadomości OZE Największa na świecie warzywno-owocowa farma na dachu powstanie w Paryżu10 września 2019 Wiadomości OZE Największa na świecie warzywno-owocowa farma na dachu powstanie w Paryżu10 września 2019Przeczytaj także Ochrona środowiska Cierpliwość Ziemi się kończy. Przekroczyliśmy już pięć kluczowych granic Zmiany klimatu, różnorodność biologiczna, zasoby wody pitnej, zanieczyszczenia powietrza i gleby – we wszystkich tych aspektach granice wytrzymałości planety zostały przekroczone. O tym przekonuje przełomowe badanie, w którym po raz pierwszy obliczono dokładne bariery z punktu widzenia stabilności Ziemi i dobrostanu ludzi. OZE Energia słoneczna z kosmosu już za dwa lata? Takie plany ma Japonia Japonia będzie produkować energię słoneczną w kosmosie już w 2025 roku. A przynajmniej takimi planami chwali się krajowa agencja kosmiczna, czyli JAXA. Po udanych próbach przesyłania prądu, naukowcy przygotowują się do wysłania satelitów, które pomogą w zbieraniu i transportowaniu energii słonecznej z orbity okołoziemskiej na planetę. Dachy są coraz chętniej zagospodarowywane zielenią – głównie jednak są to gatunki ozdobne roślin, np. trawy i rośliny płożące. W Paryżu postanowiono w taki sposób pozyskiwać żywność. W rezultacie na początku przyszłego roku na dachu hali powstanie warzywno-owocowa farma o powierzchni 14 tys. metrów kwadratowych.Nowa farma, której budowa zostanie zakończona na początku 2020 roku, będzie największym obiektem tego typu na świecie. Powstanie na dachu kompleksu wystawniczego Expo Porte de Versailles w południowo-zachodniej części Paryża. Farma została zaprojektowana przez architektów z pracowni Valode & Pistre. Nawet 1000 kg plonu każdego dnia!Plantacja dachowa jest usytuowana na powierzchni 14 tys. metrów kwadratowych. Obejmuje 30 gatunków roślin owocowych i warzywnych (nie podano liczby odmian). Według szacunków dzienny plon ma wynosić nawet do 1000 kg. Zatrudnienie znajdzie tam 20 ogrodników. Uprawy nie będą prowadzone tradycyjnie. Zrezygnowano z wykorzystania podłoża (ze względu na ciężar), postawiono natomiast na technologię aeroponiczną z zamkniętym obiegiem wody. To przy okazji ograniczy ryzyko zanieczyszczeń. – Nasze świeże produkty zostaną wykorzystane do nakarmienia mieszkańców w południowo-zachodniej części miasta – bezpośrednio, poprzez programy wegetariańskie lub poprzez sklepy, hotele i stołówki. Ponadto nie będziemy używać pestycydów ani chemikaliów, więc farma będzie rajem pod względem różnorodności biologicznej – mówi Pascal Hardy, założyciel Agripolis, firmy zajmującej się ogrodnictwem miejskim.Gospodarstwo będzie miało swoją własną restaurację i bar, które pomieszczą 300 osób. Na farmie będą prowadzone różnorodne akcje, m.in. wycieczki edukacyjne, warsztaty integracyjne i imprezy specjalne. Będzie można nawet wynająć własną działkę warzywną.Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.