Polska Nie będzie mięsa? Branża drobiarska zagrożona przez nowe obostrzenia 14 kwietnia 2020 Polska Nie będzie mięsa? Branża drobiarska zagrożona przez nowe obostrzenia 14 kwietnia 2020 Przeczytaj także Wiadomości OZE Czy Polskę czeka rowerowa rewolucja? Unia chce nam w tym pomóc Rewolucji rowerowej pomogły przede wszystkim kryzysy paliwowe, które nawiedziły Europę w latach 70. XX wieku. Jednak masowe przesiadanie się Duńczyków i Holendrów na jednoślady nie byłoby możliwe bez tworzenia miast przyjaznych rowerzystom. Na początku kwietnia liderzy Unii Europejskiej przyjęli deklarację, która ma być kołem zamachowym europejskiej rewolucji rowerowej. Polska Smólsk: znaleziono kilkadziesiąt ciał martwych zwierząt W miejscowości Smólsk, na terenie powiatu włocławskiego (woj. kujawsko-pomorskie) dokonano makabrycznego odkrycia. Na obszarze prywatnego gospodarstwa odnaleziono ciała kilkudziesięciu martwych krów. Obowiązek utrzymania 1,5 metra odległości pomiędzy pracownikami uderza w branżę mięsną. W trudnej sytuacji jest zwłaszcza drobiarstwo, gdzie utrzymanie takiej odległości właściwie uniemożliwia produkcję. Eksperci proszą premiera o zmiany. Reklama – Literalne potraktowanie zapisu o zachowaniu odległości 1,5 metra między pracownikami spowoduje konieczność spowolnienia głównych ciągów produkcyjnych o połowę, a w przypadku niektórych gniazd produkcyjnych wręcz ich wyłączenie – mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Piotr Kulikowski, prezes Indykpolu i Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej. Eksperci obawiają się, że rolników czeka bankructwo, co przełoży się na mniejszą ilość mięsa w sprzedaży. – Będzie się to wiązało z brakiem możliwości odbioru żywca z ferm, czyli doprowadzeniem rolników do bankructw, zwolnieniami grupowymi w całym segmencie mięsnym oraz brakami mięsa na rynku – ocenia Kulikowski. Specjaliści z branży mięsnej proponują wprowadzenie zmian i wyjątków do zaostrzonych przepisów związanych z walką z koronawirusem. – Wspólnie z administracją państwową musimy uzgodnić realne rozwiązania umożliwiające prowadzenie działalności przez całą branżę mięsną. Takie rozwiązania funkcjonują już w innych krajach. Musimy zapewnić ludziom żywność – podsumowuje. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.