Eko styl życia Nie marnuj ⅓. Uratuj ją! 15 września 2020 Eko styl życia Nie marnuj ⅓. Uratuj ją! 15 września 2020 Przeczytaj także Eko styl życia Roślina uprawiana przy świecach. Rośnie tak szybko, że można ją… usłyszeć Na północy Anglii hodowcy od wielu pokoleń wchodzą do pozbawionych okien szop, oświetlanych tylko blaskiem świec. Spędzają w tych miejscach długie godziny, zbierając najcenniejszy plon tej ziemi – rabarbar. Wyjątkowy sposób uprawy tej rośliny praktykowany jest do dzisiaj, a brak światła słonecznego zmusza ją do wzrostu tak szybkiego, że można go… usłyszeć. Eko styl życia Wesele zero waste, czyli jak się pobrać i nie zaszkodzić planecie Ślub to wyjątkowy moment, który chcemy zapamiętać na całe życie. Po uroczystości zwykle przychodzi pora na huczną imprezę. Wesele nie jest tanim przedsięwzięciem, ale oprócz kosztów finansowych może nieść za sobą również koszty środowiskowe. Co zrobić, aby ten wyjątkowy dzień zorganizować w sposób jak najbardziej ekologiczny? 29 września obchodzimy ustanowiony przez ONZ Międzynarodowy Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia. Z tej okazji grupa Too Good To Go rozpoczyna edukacyjną kampanię o nazwie “⅓ jedzenia się marnuje. Uratuj ją”. Projekt wspierają m.in. Bank Żywności, Starbucks, Pizza Hut i North Fish. Reklama Spis treści Pyszne jedzenie… w twoim koszuPolacy lubią jeść, ale nie do sytaToo Good To Go wkracza do walkiRatuj zamiast marnować Pyszne jedzenie… w twoim koszu Czy wiedziałeś, że każdej sekundy w koszu na śmieci ląduje ok. 51 ton jedzenia? Ale marnuje się nie tylko pyszna pizza, pierogi z borówkami czy spaghetti carbonara, lecz także potrzebna do produkcji woda, nawozy, ludzka praca i pieniądze. Według badań przeprowadzonych przez BCG, roczny koszt zmarnowanej żywności to aż… 1,2 biliona dolarów! Czy możemy jakoś temu zaradzić? Polacy lubią jeść, ale nie do syta W rankingu marnowania jedzenia wśród krajów europejskich, Polska zajmuje piąte miejsce. Według raportu Banku Żywności, Polacy marnują rocznie aż 9 mln ton jedzenia. W przeliczeniu na jedno gospodarstwo domowe, koszt wyrzuconej żywności to ok. 3 tys. zł. Czy nie wolelibyśmy za te pieniądze spędzić wakacji na Krecie? Too Good To Go wkracza do walki Firma Too Good To Go określa siebie mianem “pogromców marnowania jedzenia”. Nic w tym dziwnego – od 2016 roku podejmuje aktywne działania mające na celu uświadomić wagę problemu. Wskazuje również proste nawyki, które każdy z nas może wykształcić, aby zapobiec marnowaniu żywności. Ratuj zamiast marnować W trakcie kampanii firma wraz z partnerami oraz influencerami podzielą się wiedzą na temat sposobów zapobiegania marnotrawstwu. W punkcie kulminacyjnym akcji, który przypadnie na 29 września, udostępniona zostanie aplikacja, która pomoże nam w ratowaniu jedzenia. -Żywność marnuje się w naszych głowach. To właśnie z brakiem świadomości tego problemu, a czasem lekceważenia jego skali i znaczenia wiążą się przyczyny wyrzucania jedzenia. Tymczasem poza aspektem ekologicznym czy finansowym, marnowanie żywności ma również wymiar społeczny. W Polsce niemal 2 mln Polaków żyje w skrajnym ubóstwie, co oznacza że po prostu nie stać ich na zakupy spożywcze, zdarza się, że cierpią z powodu głodu i muszą korzystać z pomocy Banków Żywności. Marnowanie jedzenia, ma więc też kontekst etyczny, dlatego edukacja o skutkach tego zjawiska jest tak istotna. Cieszymy się, że razem z Too Good to Go możemy działać i promować prawidłowe postawy konsumenckie – komentuje Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności. Zachęcamy do śledzenia kampanii organizowanej przez Too Good To Go! View this post on Instagram A post shared by Too Good To Go (@toogoodtogo.pl) Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.