Wiadomości OZE Gazy cieplarniane to także efekt marnowania żywności 05 grudnia 2018 Wiadomości OZE Gazy cieplarniane to także efekt marnowania żywności 05 grudnia 2018 Przeczytaj także Polska Wsparcie dla poszkodowanych przez zmiany klimatu. 133 tys. polskich rolników objętych dopłatami 3 września 2024 roku Rada Ministrów przyjęła rozporządzenie o realizacji szczególnego wsparcia finansowego dla przedsiębiorców z sektora warzyw, owoców i win. Dopłaty mają objąć producentów żywności, których najbardziej dotknęły gwałtowne zjawiska pogodowe, będące efektem zmiany klimatu. Według zapowiedzi pomoc będzie mogło otrzymać ok. 133 tys. polskich producentów rolnych. Ekologia Woonerfy – czym są, skąd się wzięły, gdzie można je spotkać? Współczesne miasta przechodzą wiele istotnych zmian, związanych zarówno z chęcią zmniejszenia ich negatywnego wpływu na środowisko, jak również urbanizacyjnej sprawności i łatwości w poruszaniu się. Jedną z tego typu idei jest woonerf – specjalny typ ulicy, która przy okazji jest również deptakiem, parkingiem i miejscem spotkań mieszkańców. Czym dokładnie są woonerfy i w jaki sposób mogą poprawić jakość ruchu w mieście? Pieczywo, owoce, wędliny i warzywa – to najczęściej wyrzucane przez Polaków produkty. Z badań CBOS oraz Eurostatu wynika, że jedna osoba rocznie marnuje 235 kg żywności. Statystyki są niepokojące, z takim wynikiem znajdujemy się na piątym miejscu na tle całej UE. Choć już marnowanie takiej ilości jedzenia powinno dać nam do myślenia, straty są o wiele większe. Reklama Jak podkreśla Dorota Jezierska, wiceprezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności, do produkcji marnowanej żywności wykorzystywane jest około 250 bilionów ton wody rocznie – tyle wody znajduje się w 14 polskich jeziorach. To jednak nie koniec, ponieważ marnowanie żywności przyczynia się również do uwalniania gazów cieplarnianych do atmosfery. Dzieje się tak z powodu gnicia znajdującego się na wysypiskach jedzenia. Szacuje się, że wielkość wówczas emitowanych gazów jest równa 3,3 mld ton. Prawie taką samą ilość dostarcza rocznie cały przemysł UE. Ilość rocznie marnowanej w Polsce żywności wystarczyłaby do wykarmienia mieszkańców Warszawy przez 10 lat. Marnowanie jedzenia staje się ostatnio jednym z bardziej palących problemów, więc podejmuje się więcej działań w tym zakresie. W akcje uświadamiające i edukujące włączają się różne instytucje i firmy, jak Tesco i Banki Żywności. „EkoMisja – Nie Marnuję!” Banki Żywności podjęły się realizacji długofalowego projektu “EkoMisja – Nie Marnuję!”, w ramach której pod koniec października uruchomiono kampanię „Marnując żywność, marnujesz planetę”. Projekt jest współfinansowany ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. W ostatnich dniach zaczął się szczyt klimatyczny COP24. Czy podczas spotkania gospodarzy najważniejszych państw zostaną podjęte decyzje, które pozwolą ograniczyć ilość marnowanej żywności, zużywanej wody i zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych? Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.