Gazy cieplarniane to także efekt marnowania żywności

Pieczywo, owoce, wędliny i warzywa – to najczęściej wyrzucane przez Polaków produkty. Z badań CBOS oraz Eurostatu wynika, że jedna osoba rocznie marnuje 235 kg żywności. Statystyki są niepokojące, z takim wynikiem znajdujemy się na piątym miejscu na tle całej UE. Choć już marnowanie takiej ilości jedzenia powinno dać nam do myślenia, straty są o wiele większe.

Jeśli chcemy zmniejszyć emisję dwutlenku węgla, musimy spojrzeć na swoje domu i auta

Stany Zjednoczone są największym na świecie emitorem gazów cieplarnianych. Administracja Baracka Obamy, byłego prezydenta USA, rozpoczęła starania, aby zmienić tę sytuację, modyfikując w 2011 roku standardy dotyczące ekonomii spalania samochodów i wprowadzając w 2015 roku Clean Power Plan – pakiet ustaw dotyczący czystej energii elektrycznej.