Niedroga modernizacja energetyczna domu z lat 40. XX wieku

Właściciele niewielkiego domu z Arlington Heights w stanie Illinois w USA zwrócili się do biura Dil Architecture z prośbą o jego modernizację. Chcieli uzyskać trochę więcej miejsca dla rosnącej rodziny. Architekci zaprojektowali nie tylko dodatkowe piętro, ale także zmodernizowali cały budynek, aby był bardziej energooszczędny.

Wilke House zaprojektowany został w stylu nowoczesnego wiejskiego domu. Dzięki dodaniu dużej ilości okien wnętrza są rozświetlone, a dodatkowe technologie sprawiają, że dom jest o wiele bardziej energooszczędny niż dotychczas.

exterior view of house

Dom znajduje się na działce o powierzchni 2600 metrów kwadratowych. Budynek ma powierzchnię 200 m2 i pokryty jest białym sidingiem.

Oryginalny strych budynku został rozebrany, a w jego miejsce dobudowano dodatkowe piętro. Nad salonem i jadalnią, które znajdują się na parterze, pozostawiono pustkę, co nadaje wnętrzu dodatkowej przestrzeni. Nad tymi pomieszczeniami umieszczono nowoczesną kładkę, która pozwala oglądać cały parter z góry.

Budżet projektu nie pozwolił na pokrycie dachu blachą na rąbek stojący, ale inne elementy wykończenia zostały zaczerpnięte z nowoczesnej stylistyki. Wnętrze wykończono ciepłymi odcieniami drewna, które doskonale wyglądają oświetlone słońcem wpadającym do domu przez ogromne okna.

process pictures of renovations

„Projekt ten ma w sobie wiele zrównoważonych elementów”, mówią architekci. „Staraliśmy się zachować możliwie dużo z oryginalnego wykończenia parteru, zwłaszcza dębową podłogę”.

W domu wykorzystano specjalne ekologiczne farby o zmniejszonym udziale związków lotnych oraz oświetlenie LEDowe. Całość uzupełniają okna o wysokiej izolacyjności z argonowym wypełnieniem i nowy sprzęt AGD, certyfikowany znakiem Energy Star.

kitchen with a breakfast nook

Budżet na renowację wyniósł w 2016 roku 250 tysięcy dolarów (to mało, jak na tego rodzaju modernizację w USA – przyp.red.). Dom ma obecnie główną sypialnię, dwie sypialnie dla dzieci oraz jedną sypialnię dla gości.

ground floor dining room second floor catwalk well-lit master bedroom

 

    Dodaj komentarz

Poprzedni artykuł

Kalifornia inwestuje w rozwój elektromobilności

Następny artykuł

Hamburg jako pierwsze niemieckie miasto wprowadza zakaz wjazdu dla diesli

Mogą też Ci się spodobać...



Tagi: , , ,