Nowy Jork wprowadza zakaz foie gras

W Nowym Jorku jest ponad 1000 restauracji, które podają pasztet strasburski z kaczych i gęsich wątróbek. Decyzją władz taki pasztet nie będzie mógł być już serwowany w nowojorskich lokalach. 

Decyzja jest podyktowana troską o prawa zwierząt. Jednak właściciele restauracji są oburzeni. Nowy Jork to mekka gastronomii. Jak to możliwe, że w Nowym Jorku nie będzie foie gras? Co dalej, zakaz cielęciny, zakaz grzybów? pyta Marco Moreira, właściciel restauracji Tocqueville.

Gęsi i kaczki tuczone są na miesiąc przed ubojem, otrzymują paszę cztery razy dziennie. Celem jest wywołanie choroby wątroby, która powoduje jej kilkukrotne powiększenie – z takiej wątroby robi się słynny pasztet, który jest daniem uznawanym za wykwintne. Foie gras jest potrawą zakazaną w Wielkiej Brytanii, Danii, Włoszech czy Holandii. Wciąż produkują ją za to Węgry, Francja i Hiszpania. W Polsce zakaz produkcji pasztetu strasburskiego wprowadzono w 1997 roku.

Burmistrz Nowego Jorku Bill de Blasio zamierza słono karać wszystkich, którzy nie zastosują się do nowych przepisów – kara będzie wynosić ponad 2 tys. dolarów.

fot: unsplash