Odważny projekt solarnego domu, zbudowanego w australijskim Melbourne

Biuro projektowe Ola Studio ma swoje siedziby w Paryżu i Melbourne. W tym drugim mieście stanął właśnie dom jednorodzinnych ich projektu, który zaprojektowany został zgodnie z życzeniem kochających sztukę nowoczesną i industrialne lofty mieszkańców. Dotychczas właściciele mieszkali w zmodernizowanym magazynie, więc efekt końcowy nie dziwi.

Rezultatem prac jest budynek łączący w sobie nowoczesną architekturę, poszanowanie okolicznej stylistyki i artystyczny wygląd z zrównoważonym rozwojem i ekologią. Dom wyposażono w systemy fotowoltaiczne, by zmniejszyć zużycie energii oraz wprowadzono wiele innych rozwiązań pozwalających na efektywne wykorzystanie światła słonecznego.

Fotowoltaika od Columbus Energy

house seen from across the street

Dom, nazwany Ross, znajduje się na długiej prostokątnej działce. Mieszka tutaj pięcioosobowa rodzina z psem i ich kolekcją sztuki.

Dom podzielono na dwa piętra i każdemu z nich przypisano inne zadanie. Na dole znajduje się główna przestrzeń mieszkalna, salon i pojedyncza sypialnia. Na górze natomiast jest główna i dwie mniejsze sypialnie.

the front of the house

Z zewnątrz, od obu stron, dom otaczają otwarte pomieszczenia i spory taras. Daje on doskonały dostęp do terenów zielonych i dużego niekrytego basenu w ogrodzie.

living room opens up to the outdoors

Ogólny kształt domu nawiązuje do otaczających go budynków, ponieważ wszystkie w okolicy to jednopiętrowe bungalowy. Doczekały się one całkowitej reinterpretacji w tym projekcie i tak powstał minimalistyczny czarny Ross, współgrający z głównie białymi, niskimi domami dookoła.

staircase from living area

„Dom ten jest jednocześnie odważną rzeźbą, elegancko definiującą przestrzeń w podzielne obszary”, tłumaczą architekci. „Posiada on publiczną fasadę z wejściem, przestrzeń mieszkalną i bardziej odizolowany ogród, a także prywatne miejsca na górze, gdzie znajdują się sypialnie”.

kitchen small deck with hammock

Foto: Ola Studio