Instalacja fotowoltaiczna z magazynem energii

Poznaj orientacyjne koszty

Pierwszy taki sklep w Polsce. Powstała Żabka Eko Smart

Pierwszy taki sklep w Polsce. Powstała Żabka Eko Smart

Zasilanie zieloną energią z perowskitów, elektroniczne cenówki działające bez baterii, we wnętrzu płytki z fusów po kawie, a na zewnątrz antysmogowa kostka. To tylko kilka rozwiązań, które zostały zastosowane w nowym formacie sklepów Żabka Eko Smart.

CFF OPP Baner poziom mobile450 x 250CFF OPP Baner poziom 6.03.2023 1
Reklama

Żabka i jej eko laboratorium

Zawsze blisko, chłodne wnętrze w upalne dni, dostępność produktów pierwszej potrzeby i cyfrowe narzędzia wspierające konsumentów. Do tego przez lata działalności przyzwyczaiła nas Żabka. Nadszedł czas na kolejny krok. Powstał nowy format sklepów – Żabka Eko Smart. To kontynuacja projektu realizowanego od 2020 roku. Wówczas to w Warszawie przy ul. Lewandów powstał pierwszy sklep w 100% zasilany zieloną energią. Warszawska placówka ma charakter laboratorium, w którym sieć testuje blisko 20 przyjaznych środowisku rozwiązań. Kolejnym krokiem było uruchomienie w kwietniu 2022 roku Żabki Smart przy ul. Półwiejskiej w Poznaniu, w której badane są nowe rozwiązania technologiczne, mające na celu usprawnienie pracy franczyzobiorców.

Na bazie doświadczeń z pilotażowych programów prowadzonych w naszym laboratorium w Warszawie, wprowadziliśmy do sieci nowe rozwiązania, dzięki którym zredukowaliśmy emisje gazów cieplarnianych o ponad 1,3 tys. t CO₂, a także zmniejszyliśmy zużycie energii elektrycznej o prawie 261 MWh mówi Anna Grabowska, Wiceprezeska Zarządu ds. Strategii Konsumenckich, Grupa Żabka.

Żabka przyjazna środowisku

Teraz Żabka łączy i wzbogaca oba projekty, rozwijając unikalny projekt. Pierwsza Żabka Eko Smart zlokalizowana jest w Poznaniu przy ul. Powstańców Wielkopolskich 2. I jak zapowiedzieli podczas konferencji prasowje przedstawiciele sieci, nie ostatni. Kolejne mają pojawić się w Łodzi, Krakowie i Trójmieście.

– Aktualnie wkraczamy w kolejny etap projektu i uruchamiamy Żabkę Eko Smart, czyli pierwszą w Polsce placówkę, w której łączymy kwestie związane z ekologią z nowoczesnymi rozwiązaniami technologicznymi, usprawniającymi pracę franczyzobiorców i ich pracowników. Prezentując nowe rozwiązania, zachęcamy także klientów do pozyskiwania zupełnie innych doświadczeń zakupowych. Liczymy, że w ten sposób dodatkowo zasiejemy w nich ciekawość i zachęcimy do proekologicznych działań dodaje Anna Grabowska.

Nowy sklep wpisuje się w Strategię Odpowiedzialności Grupy Żabka, której jednymi z głównych obszarów są troska o środowisko naturalne, w tym osiągnięcie neutralności klimatycznej do końca 2025 roku i zredukowanie intensywności emisji w sklepach o 70% do końca 2026 roku oraz podniesienie poziomu satysfakcji franczyzobiorców ze współpracy z siecią.

Klienci wybierają marki, które są bardziej ekologiczne. I my nie tylko nie możemy tego trendu ignorować, ale chcemy go wzmacniać. Stąd też idziemy dużo dalej niż perspektywa i oczekiwania klientów. Rozwiązania, które tutaj mamy typu perowskity są unikalne na świeciepowiedział nam w czasie konferencji prasowej Adam Manikowski.

Technologie zastosowane w Żabce Eko Smart skupiają się wokół pięciu kluczowych kategorii: zielona energia, drugie życie, czyste powietrze, zielony transport oraz smart rozwiązania.

Zielona energia

Energia, z której korzysta Żabka Eko Smart w Poznaniu, pochodzi w 100% z odnawialnych źródeł. W placówce zastosowano jedną z pierwszych na świecie instalacji perowskitowych. Perowskit to minerał, z którego wykonane są bardzo cienkie, lekkie i elastyczne ogniwa fotowoltaiczne. To duża zmiana w stosunku do tradycyjnych ogniw krzemowych, ponieważ działają także w sztucznym świetle. Perowskity znajdziemy na żaluzjach pokrywających jedną ze ścian budynku oraz listwach cenowych, tzw. cenówkach, co dodatkowo pozwala na oszczędność papieru. Technologia perowskitów została odkryta przez Polkę Olgę Malinkiewicz, dyrektor ds. technologii i współzałożycielka Saule Technologies.

– Nasze rozwiązania można znaleźć zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz sklepu. Na zewnątrz mamy folię, która jest na żaluzjach. Generują one prąd, w ten sposób przyczyniając się do mniejszego zużycia energii. Wewnątrz nasza technologia jest zastosowana jako zasilanie etykiet cenowych. To cenówki, które nie wymagają baterii i są zintegrowane z systemem informatycznym, dzięki czemu ceny mogą być zmienianie bez angażu personelu, który w tym czasie może, np. skupić się na obsłudze klienta – mówi Olga Malinkiewicz.

Na dachu sklepu zamontowano także 15 modułów paneli fotowoltaicznych.

W sklepie znaleźć można nowoczesne, zamykane lodówki, ograniczające zużycie energii niezbędnej do schłodzenia towaru, a ich izolacja wykonana z mat z konopi siewnych ma bardzo dobre właściwości termiczne. Jest to obiecująca alternatywa dla powszechnie stosowanej pianki poliuretanowej, gdyż konopie – jako materiał pochodzenia naturalnego – są w pełni biodegradowalne.

Zabka Eko Smart izolacja welna konopna
Izolacja z wełny konopnej

Zainstalowane wewnątrz szaf mroźniczych półki glikolowe wypełnione są glikolem, który pozwala magazynować chłód i oddawać go w najbardziej krytycznych momentach pracy urządzenia, co zwiększa bezpieczeństwo przechowywanych produktów podczas zewnętrznych awarii.

Z zielonej energii mogą bezpośrednio korzystać również klienci – przed sklepem stanęła ławka solarna, dzięki której można naładować telefon.

Obecny podczas konferencji prasowej przedstawiciel firmy Columbus mówi, że to jeszcze nie koniec.

– Pracujemy nad nowym rozwiązaniem w zakresie dostarczenia samowystarczalnego sklepu na wypadek braku dostępności energii. Chcemy stworzyć cały ekostystem i wspomóc dzięki współpracy z Saule funkcjonowanie sklepów niezależnie od czynników zewnętrznych po najbardziej optymalnych stawkach energetycznych – mówi Dariusz Kowalczyk-Tomerski – VP w Columbus Energy.

Drugie życie

Sklep jest też idealnym przykładem na drugie życie rzeczy! Ścianę przy kawomacie pokryto płytkami z fusów i łusek kawowych, będących odpadem powstającym na etapie palenia i parzenia kawy, połączonych z żywicą.

Przed poznańską Żabką Eko Smart stanął również EKOmatu, czyli urządzenia do zbiórki butelek i puszek po napojach. Z zebranych w ten sposób zużytych, pustych opakowań powstaną nowe opakowania produktów marek własnych Żabki, np. Od nowa, Dobra Karma, Foodini, które mają o 33% mniejszy od tradycyjnego opakowania ślad węglowy. Żabka z pomocą EKOmatów zebrała już 600 tys. butelek.

Zabka Eko Smart EKOmat 1
EKOmat

Żabka nie zapomniała o franczyzobiorcy i jego pracownikach, dla których przygotowano koszulki wykonane w 100% z bawełny organicznej, farbowanej ekologicznymi, certyfikowanymi barwnikami.

Czyste powietrze

Aby ograniczyć ilość pyłów i szkodliwych substancji, które trafiają do atmosfery, jedna ze ścian budynku, w którym znajduje się Żabka Eko Smart, została pokryta roślinami. Nie tylko produkują one tlen, ale też pochłaniają kurz i szkodliwe związki z powietrza. Łącznie w 280 donicach posadzono 532 rośliny.

Efekt eliminacji szkodliwych substancji dodatkowo wzmocni ułożona przy budynku antysmogowa kostka, która – w porównaniu z asfaltem – zmniejsza stężenie tlenków azotu w powietrzu średnio o ok. 50%.

Zielony transport

Sieć nie zapomina także o rowerzystach. Stojak rowerowy umożliwia bezpieczne pozostawienie przed sklepem roweru, a znajdująca się obok placówki stacja naprawy rowerów pozwoli szybko wyregulować hamulce i przerzutki, napompować koła, a także dokonać awaryjnych napraw.

Smart Żabka

Zastosowane w placówce smart rozwiązania „komunikują się” z franczyzobiorcą i sprzedawcami oraz „wykonują” niektóre czynności w placówce. Dzięki systemowi nagłośnienia obsługa sklepu otrzymuje komunikaty dotyczące ewentualnej awarii czy informacje o sytuacjach wymagających interwencji człowieka, jak np. brak kawy w kawomacie. W ramach Smart Shop Control oraz Hybrid System, dzięki odpowiednim czujnikom, temperatura w sklepie dostosowuje się w sposób automatyczny do aktualnie panujących warunków atmosferycznych, pomiar zużycia energii oraz integracja międzysystemowa pozwala na weryfikację poprawność działania urządzeń, a czujniki zalania wykryją usterki sprzętu chłodniczego, w efekcie obniżając koszty oraz redukując czas przestoju sklepu.


Prezentacja nowego formatu sklepów Żabka Eko Smart odbyła się podczas Forum Ekonomicznego w Karpaczu. Opowiedzieli o nim Anna Grabowska – Wiceprezeska Zarządu ds. Strategii Konsumenckich, Grupa Żabka; Adam Manikowski – Dyrektor Zarządzający, Żabka Polska i Małgorzata Gąsiorek -Dyrektorka Departamentu Technicznego, Żabka Polska. W spotkaniu uczestniczyli również Olga Malinkiewicz – CTO w Saule Technologies, Dariusz Kowalczyk-Tomerski – VP w Columbus Energy i Andrzej Konsor – Prezes Zarządu ES System K.

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.