Ekologia Pij na zdrowie! Polski browar kraftowy smakuje i jest eko 08 grudnia 2021 Ekologia Pij na zdrowie! Polski browar kraftowy smakuje i jest eko 08 grudnia 2021 Przeczytaj także Ekologia Uprawa roślin bez światła? To może być prawda Niedawno naukowcy zaproponowali alternatywne do fotosyntezy, czyli elektro-rolnictwo. Metoda ta ma zastąpić fotosyntezę – nie wymaga światła, a do tego radykalnie ogranicza ilość ziemi potrzebnej do upraw. Ekologia Czy chrząszcze będą rozkładać plastik? Naukowcy odkryli, że larwy pewnego gatunku chrząszcza żywią się… plastikiem. Czy to oznacza, że problem plastiku i jego recyklingu zostanie rozwiązany? Lane, butelkowe czy z puszki? Niezależnie od formy i upodobań piwoszy, polskie browary rzemieślnicze stawiają na ekologię. W jaki sposób realizują te założenia? Dowiedz się więcej o naszych krajowych piwach, które smakują jak niebo w gębie i zawstydzają zagraniczne napoje wyskokowe. Reklama Spis treści ToggleSystem kaucjowania w PolscePuszka lepsza niż szkło?O aluminiumUmiarkowanie w piciu i zużyciuOszczędzanie i odzyskiwanie wody w browarze System kaucjowania w Polsce Z przykrością można stwierdzić, że w Polsce nie istnieje powszechny, ani ujednolicony system zwracania szklanych butelek. Zwracają na to uwagę liczne organizacje zero waste, a taką zmianę chętnie zobaczyłaby większość z nas. W wielu krajach, np. w Zjednoczonym Królestwie, Islandii, Holandii, w Niemczech oraz na Litwie z łatwością oddamy z powrotem do sklepu (lub punktu zbiórki) nie tylko szklane butelki, ale i te plastikowe. W naszym kraju to producent musi zadbać o swoje butelki. Do browaru mogą wracać wyłącznie oryginalne butelki. Proces związany z wytworzeniem, powrotem, dezynfekcją i myciem butelki jest kosztowny dla małych browarów. Niekomercyjni producenci piw najczęściej oferują więc bezzwrotne butelki lub inwestują w aluminiowe puszki. Chmiel ma znaczenie i własne terroir, smakuje i pachnie daną glebą i warunkami pogodowymi, w których rośnie Puszka lepsza niż szkło? Ostatnio coraz częściej widywanym trendem w mniejszych, kraftowych browarach, jest przelewanie piw do nietypowych puszek. Czym różnią się kraftowe puszki od tych, wykorzystywanych w komercyjnych browarach? Nie tylko oryginalnym i nowoczesnym designem oraz figlarnym opisem. Zmiana zaczyna się bowiem od opakowania. – Nasze flagowe piwa zdecydowaliśmy się rozlać do puszek aluminiowych. Są to puszki drukowane, bez dodatkowych etykiet, co bardzo ułatwia ich recykling, bo aluminium nie jest pokryte dodatkowo plastikową etykietą z klejem. – mówi Piotr Sosin, współwłaściciel i założyciel browaru Trzech Kumpli. View this post on Instagram A post shared by Trzech Kumpli – Browar Kraftowy (@browar.trzech.kumpli) Nowe wydanie puszki ma przewagę nad szkłem w kilku kwestiach. Przełomowym rozwiązaniem, jakie zastosowano w browarze, jest rezygnacja z powłoki z bisfenolu-A (BPA), czyli organicznego związku z grupy fenoli, stosowanego do produkcji tworzyw sztucznych. Dzięki drukowanym puszkom nie trzeba stosować kleju, ani etykiety, którą każdorazowo trzeba oderwać ze szklanej butelki przed przetworzeniem. – Jest to innowacyjne podejście, ponieważ nikt do tej pory nie zdecydował się z polskich małych browarów kraftowych na rozlew flagowych piw jednocześnie w butelki i w puszki i to w drukowane puszki! I bez Bisfenolu – mówi Piotr Sosin i dodaje, że zajął się także wymianą plastikowych etykiet na te papierowe i to z odzyskanego surowca. O aluminium Pan Piotr dodaje, że w przeciwieństwie do szkła, aluminium może zostać przetworzone nieskończenie wiele razy, co podkreśla widniejące na puszcze logo organizacji “Metal Recycles Forever”. Czy szkło jest bardziej wymagającym surowcem niż aluminium? Tak, aluminium mniej obciąża środowisko, puszka jest lekka, pomieści się jej więcej w transporcie, co zużywa mniej energii i jest łatwiejsza do recyklingu – podkreśla założyciel browaru. Znasz europejską akcję “Every can counts”? Mamy ją także w Polsce. Każda puszka jest cenna i warta tego, żeby ją zbierać! Więcej o akcji “Każda puszka cenna”: https://www.facebook.com/KazdaPuszkaCenna/ Logo akcji “Każda puszka cenna”, fot facebook W Polsce ruszyła także kampania nieco większego browaru, Kompanii Piwowarskiej, “Efekt1butelki”. Ma ona za zadanie uświadamiać, jakie znaczenie i wartość mają surowce oraz odpowiednie gospodarowanie nimi. W tym wypadku chodzi o szklane butelki, które, jeśli są zwrotne, musimy oddawać do sklepu, a nie wyrzucać. – Wyrzucając szklaną butelkę, niszczymy surowiec, który jest bardzo ważny. Mamy do wyboru: albo wykorzystać wielokrotnie, przetworzyć butelkę już powstałą, albo skorzystać z surowca naturalnego, pierwotnego. Jeżeli więc chcemy dbać o to, aby pokolenia po nas mogły cieszyć się ekologicznym środowiskiem, bez odpadów i zanieczyszczeń – mówi partner projektu, Paweł Lesiak, wiceprezes Interseroh Organizacji Odzysku Opakowań. Inicjator akcji podkreśla, że jeśli sami nie zaczniemy myśleć proekologicznie, z czasem takie myślenie wymuszą na nas podmioty odpowiedzialne za ochronę środowiska. Jedna butelka zwrotna może być ponownie użyta nawet 5 razy. Umiarkowanie w piciu i zużyciu W marcu tego roku w UK zmarnowano gigantyczną ilość piwa. Konkretnie 87 milionów kufli. Ta niebotyczna liczba skłoniła browar Heineken do przetworzenia zmarnowanego piwa w biogaz. A jak radzą sobie z tym polskie browary? Stawiają na ekologię i rozwagę. Dzięki wymierzeniu odpowiedniej ilości piw podczas produkcji i analizie rynkowej browar Trzech Kumpli nie wylewa piwa do zlewu i oszczędza energię w zakładzie. – Naszą produkcję planujemy tak, by zawsze mieć piwa odrobinę mniej niż pragnie tego rynek – powoduje to minimalizowanie strat w gotowym piwie – w zasadzie nie mamy piw przeterminowanych. To wielka oszczędność energii, która zużywana jest na cały proces warzenia. Wszystko wdrożyliśmy dobrowolnie, bez żadnych przymusów spowodowanych regulacjami ustawodawcy. To w 100% nasze inicjatywy, zarówno koncepcyjnie, jak i finansowo. Co łączy chmiel, biogaz i meble? Poznaj eksperyment niemieckich naukowców Oszczędzanie i odzyskiwanie wody w browarze Co jeszcze robią małe browary, aby browarnictwo skierować na ekologiczne tory? Oszczędzają podczas produkcji także niezbędny do życia surowiec – wodę. W browarze rzemieślniczym z Żywca Zapanbrat do produkcji 1 l piwa zużywa się 4,4 l wody. Podobne wielkością browary zużywają średnio nieco więcej surowca, bo ok. 6 l wody na 1 l piwa. Oszczędnością mogą pochwalić się giganci piwni, którzy dzięki metodom odzysku wody zużywają niecałe 3 l wody na 1 browaru. Jednak podobne rozwiązania wymagają ogromnego wkładu finansowego. Inne ekologiczne przykłady? Trzech Kumpli używa papierowych taśm i łatwo recyklowanego szarego papieru. Na festiwalach muzycznych można pić piwo z kaucjowanych kubków wielorazowych. W Zapanbracie korzysta się w 30% z energii odnawialnej, fotowoltaiki. Odpady, czyli młóto (ziarno słodu po filtracji o charakterystycznym słodkim zapachu) oddaje się do lokalnych gospodarstw rolnych. Browar dba o dokładną selekcję swoich odpadów. Branża muzyczna – czy ekologiczna? Eko rozwiązania dla festiwali na całym świecie Czy wiesz, że… Wielorazowe kegi ze stali nierdzewnej to sposób na ekologiczne picie. Przelewanie piwa do kufli pozwala zaoszczędzić równowartość 60 szklanych butelek, 60 etykiet, 60 kapsli i kartonowych pudełek. Browar Trzech Kumpli ma w ofercie 6 piw znakowanych certyfikatem “Vegan”, co oznacza, że w produkcji piwa nie stosują żadnych składników odzwierzęcych. źródło: mat. własne, trzechkumpli.pl Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.