Wiadomości OZE Polacy marnują żywność, co potwierdzają statystyki 09 kwietnia 2018 Wiadomości OZE Polacy marnują żywność, co potwierdzają statystyki 09 kwietnia 2018 Przeczytaj także Polska Burza wokół protestu leśników. “Mają na celu przykryć niszczenie przyrody” Już dzisiaj odbędzie się ogólnopolski protest organizowany przez Związek Leśników Polskich. O godzinie 10 pod wszystkimi siedzibami wojewodów zgromadzą się “ludzie lasu”. Organizacje pozarządowe z obszaru ochrony środowiska wydały własne oświadczenia, w których padają mocne zarzuty w stosunku do leśników. O co chodzi w tym sporze? Polska Fale upałów zagrażają ludzkiemu zdrowiu i życiu. Ekstremalne temperatury w Polsce Ekstremalne upały po raz kolejny w tym roku występują w Polsce. IMGW wydało alarmy drugiego stopnia dot. upału dla 14 województw, czekają nas też tropikalne noce. Upały to kosztowna konsekwencja zmiany klimatu, na którą musimy reagować skuteczniej. Z upublicznionych przez Ministerstwo Środowiska danych wynika, że Polacy marnotrawią żywność. Okazuje się, że w ciągu roku przeciętna polska rodzina wyrzuca jedzenie o wartości 2,5 tysiąca złotych. To już jest bardzo dużo, a trend jest wzrostowy. Ministerstwo Środowiska, reprezentowane przez wiceministra Sławomira Mazurka, zapowiada, że opracuje zapobiegawczy plan działania. Na zwołanej 29 marca br. roku konferencji prasowej wiceminister środowiska odniósł się także do sytuacji w pozostałych państwach Unii Europejskiej, w których pojawia się podobny problem. Statystycznie co roku w krajach wspólnoty do kosza trafia 90 milionów ton żywności. Najczęstszym powodem wyrzucania jedzenia jest przekroczenie daty przydatności do spożycia, wyznaczonej przez producenta. Dla tego podczas konferencji zaapelowano o rozważne zakupy, szczególnie w okresach przedświątecznych. Reklama By zapobiec postępującemu problemowi, powołano do życia konsorcjum, które dokładniej przyjrzy się marnotrawieniu żywności w Polsce. W jego skład wchodzi Federacja Polskich Banków Żywności, Instytut Ochrony Środowiska, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Mają one w szczególności przeanalizować to, w jaki sposób wyznaczane są daty przydatności do spożycia oraz określić ich poprawną interpretację. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.