Wiadomości OZE Polacy marnują żywność, co potwierdzają statystyki 09 kwietnia 2018 Wiadomości OZE Polacy marnują żywność, co potwierdzają statystyki 09 kwietnia 2018 Przeczytaj także Energia jądrowa Najwięksi gracze chcą potrojenia mocy atomu – wśród nich spółka Orlenu Amazon, Google, Meta i inne duże firmy energetyczne podpisały zobowiązanie do potrojenia globalnej mocy elektrowni jądrowych do 2050 roku. Deklaracja została ogłoszona podczas konferencji CERAWeek 2025 w Hudson, a jednym z sygnatariuszy jest Orlen Synthos Green Energy (OSGE). Przełom dla polskich SMR-ów? Prawa zwierząt Mur na granicy polsko-białoruskiej blokuje migrację rysi. Czy grozi im wymarcie? Gdy w 2022 roku na polsko-białoruskiej granicy budowano 186 kilometrowy mur, ekolodzy alarmowali o skutkach dla ekosystemów, a w szczególności dla szczególnie cennego obszaru Puszczy Białowieskiej. Politycy, mimo świadomości konsekwencji, podjęli decyzję w oparciu o interes narodowy, ignorując środowiskowy. Po kilku latach od ,,uszczelnienia granicy” wiemy już, jakie są konsekwencje muru dla populacji rysia. Z upublicznionych przez Ministerstwo Środowiska danych wynika, że Polacy marnotrawią żywność. Okazuje się, że w ciągu roku przeciętna polska rodzina wyrzuca jedzenie o wartości 2,5 tysiąca złotych. To już jest bardzo dużo, a trend jest wzrostowy. Ministerstwo Środowiska, reprezentowane przez wiceministra Sławomira Mazurka, zapowiada, że opracuje zapobiegawczy plan działania. Na zwołanej 29 marca br. roku konferencji prasowej wiceminister środowiska odniósł się także do sytuacji w pozostałych państwach Unii Europejskiej, w których pojawia się podobny problem. Statystycznie co roku w krajach wspólnoty do kosza trafia 90 milionów ton żywności. Najczęstszym powodem wyrzucania jedzenia jest przekroczenie daty przydatności do spożycia, wyznaczonej przez producenta. Dla tego podczas konferencji zaapelowano o rozważne zakupy, szczególnie w okresach przedświątecznych. Reklama By zapobiec postępującemu problemowi, powołano do życia konsorcjum, które dokładniej przyjrzy się marnotrawieniu żywności w Polsce. W jego skład wchodzi Federacja Polskich Banków Żywności, Instytut Ochrony Środowiska, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Mają one w szczególności przeanalizować to, w jaki sposób wyznaczane są daty przydatności do spożycia oraz określić ich poprawną interpretację. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.