Wiadomości OZE Polacy marnują żywność, co potwierdzają statystyki 09 kwietnia 2018 Wiadomości OZE Polacy marnują żywność, co potwierdzają statystyki 09 kwietnia 2018 Przeczytaj także Energetyka Czy to detronizacja litu w branży baterii? Naukowcy opracowali baterię sodową zdolną do naładowania w kilka sekund Od lat producenci akumulatorów bez powodzeń poszukiwali techniki umożliwiającej ekspresowe naładowanie baterii. Dziś wydaje się to bliższe niż kiedykolwiek wcześniej. … Ekologia Ekologia coraz częściej decyduje w lokalnej polityce. Przykład z Bystrej Mieszkańcy Bystrej, sielankowego zakątka Beskidu Żywieckiego, nie zgodzili się na zabudowę terenów zielonych. Swój bunt wyrazili podczas niedawnych wyborów samorządowych. Wójt Gminy Wilkowice, Janusz Zemanek, był jedynym startującym kandydatem, a mimo tego – nie otrzymał wymaganej połowy głosów. Ponad 60% głosujących było przeciw. Powód? Pomysł zabudowy terenów zielonych w Bystrej. Z upublicznionych przez Ministerstwo Środowiska danych wynika, że Polacy marnotrawią żywność. Okazuje się, że w ciągu roku przeciętna polska rodzina wyrzuca jedzenie o wartości 2,5 tysiąca złotych. To już jest bardzo dużo, a trend jest wzrostowy. Ministerstwo Środowiska, reprezentowane przez wiceministra Sławomira Mazurka, zapowiada, że opracuje zapobiegawczy plan działania. Na zwołanej 29 marca br. roku konferencji prasowej wiceminister środowiska odniósł się także do sytuacji w pozostałych państwach Unii Europejskiej, w których pojawia się podobny problem. Statystycznie co roku w krajach wspólnoty do kosza trafia 90 milionów ton żywności. Najczęstszym powodem wyrzucania jedzenia jest przekroczenie daty przydatności do spożycia, wyznaczonej przez producenta. Dla tego podczas konferencji zaapelowano o rozważne zakupy, szczególnie w okresach przedświątecznych. Reklama By zapobiec postępującemu problemowi, powołano do życia konsorcjum, które dokładniej przyjrzy się marnotrawieniu żywności w Polsce. W jego skład wchodzi Federacja Polskich Banków Żywności, Instytut Ochrony Środowiska, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Mają one w szczególności przeanalizować to, w jaki sposób wyznaczane są daty przydatności do spożycia oraz określić ich poprawną interpretację. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.