Wiadomości OZE Produkcja Prosecco ogromnym obciążeniem dla gleby we włoskich winnicach 05 lutego 2019 Wiadomości OZE Produkcja Prosecco ogromnym obciążeniem dla gleby we włoskich winnicach 05 lutego 2019 Przeczytaj także Patronat II Kongres Energetyki Rozproszonej w centrum uwagi Od 28 do 30 października w Centrum Kongresowym ICE Kraków oraz na kampusie AGH odbywał się II Kongres Energetyki Rozproszonej, organizowany przez Akademię Górniczo-Hutniczą. Wydarzenie zgromadziło 2 tysiące uczestników, w tym przedstawicieli administracji, naukowców, biznesmenów oraz młodzież, potwierdzając swoją rolę jako kluczowego forum debaty o transformacji energetycznej w Polsce. Świat Rosja nałożyła na Google karę 2,5 decyliona dolarów za bany na YouTube Rosyjskie państwowe kanały telewizyjne zażądały od Google wypłacenia 2 undecylionów rubli, co odpowiada kwocie 2,5 decyliona dol. w ramach rekompensaty za zablokowanie ich kont na YouTube. Profile te popierały inwazję na Ukrainę. Zgodnie z badaniami przeprowadzonym w północnowschodnich Włoszech intensywna uprawa winorośli powoduje przyspieszoną erozję gleby. Poziom dewastacji gruntów sprawia, że gospodarka przestaje eksploatować środowisko w sposób naturalny, jak wskazuje Jesus Rodrigo Comino, pracownik Instytutu Geomorfologii i Gleboznawstwa w hiszpańskiej Maladze. We włoskich winnicach produkuje się około 90 milionów butelek wina rocznie. Szybki wzrost zapotrzebowania sprawił, ze lokalni naukowcy z uniwersytetu w Padwie postanowili zbadać, jaki wpływ ma to na zachowanie i jakość gleby. Reklama Badacze przeanalizowali dane z dziesięciu lat dotyczące: opadów deszczu, wykorzystania gleby, topografii terenu itd. Okazało się, że uprawa winogron na Prosecco jest odpowiedzialna za ¾ erozji gleby w tym okresie. Po porównaniu tempa produkcji wina z tempem „znikania” ziemi wyznaczyli, że jedna butelka powoduje erozję około 4,4 kilograma gleby. Należy pamiętać, że erozja sama w sobie nie jest procesem negatywnym. Powoduje m. in. powstawanie nowej gleby i jest procesem naturalnym w przyrodzie. Problemem jest jednak tempo zachodzenia tego zjawiska w winnicach. Naukowcy w opublikowanych dokumentach przedstawiają także porady dla hodowców, jak ograniczyć tempo erozji gleby. Sugeruje się na przykład, aby sadzić trawę pomiędzy szpalerami winorośli czy żywopłoty na ich granicach, wzdłuż rzek i strumieni. – Tylko wykorzystanie naturalnych rozwiązań pozwoli nam zredukować ten problem – podsumowuje Comino. źródło: Science News Foto: seogolic0 Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.