Polska Przeciętne spożycie mięsa na osobę spadło o 20%13 sierpnia 2020 Polska Przeciętne spożycie mięsa na osobę spadło o 20%13 sierpnia 2020Przeczytaj także Energetyka Wniosek o dodatek węglowy – są problemy. Czy można już ubiegać się pieniądze? Zgodnie z przyjętymi ustaleniami, wniosek o dodatek węglowy miał być dostępny od dzisiaj, czyli począwszy od 16 sierpnia 2022 roku. Urzędnicy nie dostali jednak potrzebnych wytycznych. Tymczasem cena węgla w Polskiej Grupie Górniczej wzrosła nawet o 400 zł. Elektromobilność Polska firma zbuduje ponad 800 stacji ładowania aut elektrycznych Polska firma z obszaru elektromobilności zainwestuje aż 330 milionów złotych w rozwój sieci ładowania do 2026 roku. Dla kierowców elektryków oznacza to 825 nowych stacji, czyli ponad półtora tysiąca punktów ładowania. To dobra informacja, z uwagi na fakt, że infrastruktura ładowania pojazdów nie nadąża już za tempem sprzedaży niskoemisyjnych samochodów Statystyczny Polak zjadł w 2019 roku o 15,9 kg mniej mięsa niż rok wcześniej. Opublikowany w lipcu 2020 roku przez Główny Urząd Statystyczny raport „Rolnictwo 2019” wskazuje na 20% spadek poziomu spożycia mięsa na osobę. Zmiana zwyczajów żywieniowychJak wskazuje Główny Urząd Statystyczny, w 2019 roku przeciętne spożycie mięsa na jedną osobę wyniosło 61,0 kg wobec 76,9 kg rok wcześniej. Wyniki badań opinii publicznej publikowanych na przestrzeni ostatnich kilkunastu miesięcy znajdują swoje potwierdzenie w zebranych danych. W kwietniu badacze z IQS wskazywali, że ok. 43% Polaków nie je lub ogranicza spożycie mięsa. Dane konsumenckie przytaczane przez firmę Mintel wskazują, że ok. 40% respondentów w Polsce ogranicza spożycie mięsa w znacznej mierze ze względów zdrowotnych, środowiskowych, ale też w związku z obawą o dobrostan zwierząt. Wyniki sondażu przeprowadzonego przez Panel Ariadna w maju 2019 roku wskazywały na fakt, że 38,5% osób, które spożywają mięso ogranicza jego ilość w swojej codziennej diecie.– Gdy nieco ponad dwa lata temu informowaliśmy o tym, że 58,6% Polaków deklaruje ograniczenie spożycia mięsa na rzecz produktów roślinnych, dla wielu odbiorców nasz komunikat brzmiał wręcz niedorzecznie. Jak wskazują dane przedstawione przez GUS, deklaracje znacznej grupy Polaków, wsparte coraz większą dostępnością produktów roślinnych, mają rzeczywiste przełożenie na zwyczaje żywieniowe Polaków. 20% spadek spożycia mięsa na osobę w 2019 roku to realny zwiastun zmieniających się norm społecznych – mówi Maciej Otrębski, strategic partnerships manager w kampanii RoślinnieJemyCoraz bogatsza roślinna ofertaZarówno producenci żywności, jak i sieci handlowe coraz odważniej otwierają się na nowe potrzeby konsumentów. Zainteresowanie bardziej roślinną dietą potwierdzają działania marek. Alternatywne dla mięsnych linie produktów znajdziemy w ofercie takich firm jak Sokołów, Olewnik czy OSM Łowicz, a także na półkach sklepów Lidl, Biedronka czy Kaufland. Dynamicznie rozwija się portfolio firmy Dobra Kaloria. – Obserwując to, co się działo w mediach, restauracjach, na półkach sklepowych, czy po prostu przy różnych stołach u bliższych i dalszych znajomych miałam nadzieję, że właśnie rok 2019, ogłoszony odważnie przez The Economist rokiem wegan, przyniesie zmianę. W najśmielszych jednak przewidywaniach nie sądziłam, że będzie to spadek rok do roku o ponad 15 kg – mówi Karolina Kubara, brand manager marki Dobra Kaloria.Pandemia i jej wpływ na wybory konsumenckieCo więcej, nowa rzeczywistość wywołana pandemią COVID-19 sprawiła, że konsumenci uważniej przyglądają się swojej diecie. Mintel wskazuje na fakt, że 20% Polaków w tym czasie zaczęło postrzegać dietę roślinną jako bardziej atrakcyjną. Badanie przeprowadzone w czerwcu 2020 roku przez Market Research World na zlecenie Upfield wskazuje, że okres pandemii zachęcił 25,4% Polaków do ograniczenia spożycia mięsa. Jednocześnie aż 31,6% badanych zaznacza, że w tym okresie częściej kupowało roślinne alternatywy mięsa. Pełna treść raportu jest dostępna na stronie Głównego Urzędu Statystycznego.Żródło: materiały prasowe Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.