Wiadomości OZE Restauracja wegetariańska na Malediwach – zbierz składniki na swoje danie 22 marca 2019 Wiadomości OZE Restauracja wegetariańska na Malediwach – zbierz składniki na swoje danie 22 marca 2019 Przeczytaj także Patronat II Kongres Energetyki Rozproszonej w centrum uwagi Od 28 do 30 października w Centrum Kongresowym ICE Kraków oraz na kampusie AGH odbywał się II Kongres Energetyki Rozproszonej, organizowany przez Akademię Górniczo-Hutniczą. Wydarzenie zgromadziło 2 tysiące uczestników, w tym przedstawicieli administracji, naukowców, biznesmenów oraz młodzież, potwierdzając swoją rolę jako kluczowego forum debaty o transformacji energetycznej w Polsce. Świat Rosja nałożyła na Google karę 2,5 decyliona dolarów za bany na YouTube Rosyjskie państwowe kanały telewizyjne zażądały od Google wypłacenia 2 undecylionów rubli, co odpowiada kwocie 2,5 decyliona dol. w ramach rekompensaty za zablokowanie ich kont na YouTube. Profile te popierały inwazję na Ukrainę. W ośrodku Soneva Fushi na Malediwach powstała pierwsza wegetariańska restauracja Shades of Green. Jej wyjątkowość polega na wycieczkach z przewodnikiem po ekologicznym ogrodzie. To tu goście uczą się roślin, przypraw, owoców i warzyw po to, aby ostatecznie zebrać składniki, z których później przygotowywane są dla nich dania. Reklama Na Malediwach znajduje się nietypowa restauracja. W niej goście zbierają produkty, z których później sporządzane są dla nich dania. To nowa wegetariańska restauracja Shades of Green w ośrodku Soneva Fushi na Malediwach. Pomysł na restaurację zrodził się w 2018 roku dzięki szefowi kuchni Carsten Kyster z Kopenhagi. Carsten dużo podróżował i pracował w Azji Południowo-Wschodniej przez 15 lat, aż w końcu któregoś dnia przybył do ośrodka Soneva Fushi jako gość. Po zjedzeniu lunchu, który został przygotowany ze składników z ekologicznego ogrodu w ośrodku na Malediwach, zrodził się pomysł. Nowa koncepcja weszła w życie po roku i od tego czasu 20-osobowa ekipa zaprasza gości na kolacje, w których główną rolę odgrywają rośliny. Przed rozpoczęciem kolacji goście mogą się wybrać na wycieczkę po ogrodzie. Tam z przewodnikiem poznają zioła, rośliny, owoce i warzywa, a także zbierają składniki potrzebne do sporządzenia ich dań. Goście zbierają się wokół ogniska na przekąskę, by później cieszyć się sześcioma potrawami na stołach pod drzewami owocowymi. Taka kolacja może trwać nawet do późnych godzin nocnych. Szef kuchni Kyster stara się jak może, aby zaspokoić wymagające podniebienia gości, zachowując przy tym tradycyjną kuchnię Malediwów i Azji Południowo-Wschodniej z nordyckimi technikami kulinarnymi, takich jak: solenie, palenie, marynowanie i fermentacja. Menu w Shades of Green zależne jest od pór roku i układane jest pod kątem kolorów: czerwonym, zielonym i żółtym. Dania Kystera muszą spełniać sześć kategorii: świeżość/oczyszczenie, czystość, chrupkość, ziarnistość, ogień i słodycz. Ośrodek Soneva Fushi leży na atolu Baa – rafie koralowej Rezerwatu Biosfery UNESCO. Goście tego ośrodka oprócz wegetariańskiej restauracji i wycieczek po ekologicznym ogrodzie korzystają także z innych udogodnień, takich jak kino na wolnym powietrzu, czy obserwatorium high-tech. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.