Świat Roślinna jajecznica w płynie za chwilę podbije Europę 27 grudnia 2019 Świat Roślinna jajecznica w płynie za chwilę podbije Europę 27 grudnia 2019 Przeczytaj także Ekologia Gdzie pływa najwięcej śmieci? Oto najbardziej zanieczyszczone wody świata Eksperci z Międzynarodowego Instytutu Stosowanej Analizy Systemów (IIASA) postanowili sprawdzić, które lądowe zbiorniki i cieki wodne są najbardziej zanieczyszczone odpadami pochodzenia ludzkiego. Wyniki badania nie tylko wskazały obszary z największym poziomem śmieci w wodzie, ale także ujawniły problemy w dotychczas stosowanych rozwiązaniach. OZE Przymusowe wyłączenia instalacji OZE – jak szkodzą transformacji energetycznej? [RAPORT] Dramatyczne nasilanie zjawiska wyłączeń instalacji fotowoltaicznych może stanowić zagrożenie zarówno dla bezpieczeństwa energetycznego Polski, jak i stabilności inwestycji w OZE. Jak zauważa w swoim najnowszym raporcie Polskie Stowarzyszenie Fotowoltaiki, zjawisko to dotyczy nie tylko nowych, ale również działających już inwestycji. Roślinna jajecznica w płynie to produkt amerykańskiej firmy JUST. Autorzy receptury twierdzą, że jest tak samo smaczna i aromatyczna, jak ta z prawdziwych jajek. Niedługo będziemy mogli się o tym przekonać. Produkt za chwilę ma trafić na europejskie stoły, będzie go można kupić również w Polsce. Reklama Wyświetl ten post na Instagramie. (JUST) Eggs y'all: #JUSTEgg is now at @EggShopNYC. Starting Friday, order #EggShop's "Rustic Veggie" sandwich with scrambled #JUSTEgg, tomato jam, roasted mushrooms, crispy kale, and hot sauce. Post udostępniony przez JUST (@eatjust) Paź 3, 2019 o 10:18 PDT Na całym świecie producenci i właściciele start-upów poszukują najlepszej receptury na produkty roślinne, które zastąpią jaja i mięso. Amerykańska firma JUST może pochwalić się już dodatkiem do dań, który okazał się niemałym sukcesem – roślinna wersja majonezu bez jaj przypadła do gustu amerykańskim klientom. Teraz firma proponuje jajecznicę bez jaj, która będzie sprzedawana w butelce – ma konsystencję płynu i po wylaniu na patelnię jest podobno tak samo pożywna, dobra i aromatyczna, jak ta prawdziwa. Jajecznica była najlepiej sprzedającym się w USA wegańskim daniem w mijającym roku. Z czego składa się produkt? Bazą jajecznicy są grzyby, fasola Mung i inne rośliny, które imitują zapach i smak jajecznicy. Jajecznicę będzie można niebawem kupić w Europie, również w Polsce. Firma planuje też sprzedaż swojego produktu w Chinach. Przedstawiciele firmy liczą na to, że chińscy konsumenci docenią smak jajecznicy na bazie fasoli Mung, która jest tam bardzo popularnym składnikiem kulinarnym. Podkreślają też, że jajecznica spełnia wszystkie wymogi dotyczące higieny i bezpieczeństwa – zamienniki jaj są produktami coraz częściej pożądanymi, ponieważ konsumentów odstraszają zakażenia drobiu (np. ptasia grypa). Póki co, w domu możemy samodzielnie zrobić tofucznicę, a więc jajecznicę z tofu, która w konsystencji i smaku przypomina nieco jajecznicę i jest bardzo zdrowa. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.