Świat Roślinna jajecznica w płynie za chwilę podbije Europę 27 grudnia 2019 Świat Roślinna jajecznica w płynie za chwilę podbije Europę 27 grudnia 2019 Przeczytaj także Energetyka Czy to detronizacja litu w branży baterii? Naukowcy opracowali baterię sodową zdolną do naładowania w kilka sekund Od lat producenci akumulatorów bez powodzeń poszukiwali techniki umożliwiającej ekspresowe naładowanie baterii. Dziś wydaje się to bliższe niż kiedykolwiek wcześniej. … Ekologia Ekologia coraz częściej decyduje w lokalnej polityce. Przykład z Bystrej Mieszkańcy Bystrej, sielankowego zakątka Beskidu Żywieckiego, nie zgodzili się na zabudowę terenów zielonych. Swój bunt wyrazili podczas niedawnych wyborów samorządowych. Wójt Gminy Wilkowice, Janusz Zemanek, był jedynym startującym kandydatem, a mimo tego – nie otrzymał wymaganej połowy głosów. Ponad 60% głosujących było przeciw. Powód? Pomysł zabudowy terenów zielonych w Bystrej. Roślinna jajecznica w płynie to produkt amerykańskiej firmy JUST. Autorzy receptury twierdzą, że jest tak samo smaczna i aromatyczna, jak ta z prawdziwych jajek. Niedługo będziemy mogli się o tym przekonać. Produkt za chwilę ma trafić na europejskie stoły, będzie go można kupić również w Polsce. Reklama Wyświetl ten post na Instagramie. (JUST) Eggs y'all: #JUSTEgg is now at @EggShopNYC. Starting Friday, order #EggShop's "Rustic Veggie" sandwich with scrambled #JUSTEgg, tomato jam, roasted mushrooms, crispy kale, and hot sauce. Post udostępniony przez JUST (@eatjust) Paź 3, 2019 o 10:18 PDT Na całym świecie producenci i właściciele start-upów poszukują najlepszej receptury na produkty roślinne, które zastąpią jaja i mięso. Amerykańska firma JUST może pochwalić się już dodatkiem do dań, który okazał się niemałym sukcesem – roślinna wersja majonezu bez jaj przypadła do gustu amerykańskim klientom. Teraz firma proponuje jajecznicę bez jaj, która będzie sprzedawana w butelce – ma konsystencję płynu i po wylaniu na patelnię jest podobno tak samo pożywna, dobra i aromatyczna, jak ta prawdziwa. Jajecznica była najlepiej sprzedającym się w USA wegańskim daniem w mijającym roku. Z czego składa się produkt? Bazą jajecznicy są grzyby, fasola Mung i inne rośliny, które imitują zapach i smak jajecznicy. Jajecznicę będzie można niebawem kupić w Europie, również w Polsce. Firma planuje też sprzedaż swojego produktu w Chinach. Przedstawiciele firmy liczą na to, że chińscy konsumenci docenią smak jajecznicy na bazie fasoli Mung, która jest tam bardzo popularnym składnikiem kulinarnym. Podkreślają też, że jajecznica spełnia wszystkie wymogi dotyczące higieny i bezpieczeństwa – zamienniki jaj są produktami coraz częściej pożądanymi, ponieważ konsumentów odstraszają zakażenia drobiu (np. ptasia grypa). Póki co, w domu możemy samodzielnie zrobić tofucznicę, a więc jajecznicę z tofu, która w konsystencji i smaku przypomina nieco jajecznicę i jest bardzo zdrowa. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.