Wiadomości OZE Rynek żywności ekologicznej rośnie w tempie dwucyfrowym 26 listopada 2019 Wiadomości OZE Rynek żywności ekologicznej rośnie w tempie dwucyfrowym 26 listopada 2019 Przeczytaj także Polska Burza wokół protestu leśników. “Mają na celu przykryć niszczenie przyrody” Już dzisiaj odbędzie się ogólnopolski protest organizowany przez Związek Leśników Polskich. O godzinie 10 pod wszystkimi siedzibami wojewodów zgromadzą się “ludzie lasu”. Organizacje pozarządowe z obszaru ochrony środowiska wydały własne oświadczenia, w których padają mocne zarzuty w stosunku do leśników. O co chodzi w tym sporze? Polska Fale upałów zagrażają ludzkiemu zdrowiu i życiu. Ekstremalne temperatury w Polsce Ekstremalne upały po raz kolejny w tym roku występują w Polsce. IMGW wydało alarmy drugiego stopnia dot. upału dla 14 województw, czekają nas też tropikalne noce. Upały to kosztowna konsekwencja zmiany klimatu, na którą musimy reagować skuteczniej. Nawyki żywieniowe Polaków zmieniają się z każdym rokiem na lepsze. Deklarujemy, że chcemy jeść żywność naturalną i dobrej jakości. Rynek eko rośnie w tempie dwucyfrowym. W Polsce jest aktualnie 24 tys. producentów żywności ekologicznej i 23 tys. gospodarstw eko. Reklama Rynek żywności ekologicznej rośnie w szybkim tempie i osiąga najlepsze wyniki z całego sektora żywnościowego. Wpływ na to ma pogłębiająca się świadomość konsumentów, a także zmiany w stylu życia Polaków, którzy coraz większą uwagę zwracają na to, co jedzą i skąd pochodzą poszczególne produkty spożywcze. W 2002 roku powstała Farma Świętokrzyska, przedsiębiorstwo, które oferuje ekologiczne owoce, warzywa i przetwory. Gdy firma rozpoczynała swoją działalność, rynek spożywczy eko był właściwie pustynią. – Warzywa i owoce, które produkowaliśmy, były surowcem na eksport. Praktycznie 100 proc. tego, co na początku wytworzyliśmy, stanowiło półprodukt do produktów przetwarzanych na Zachodzie – mówi Portalowi Spożywczemu Karol Gębka, dyrektor handlowy Farmy Świętokrzyskiej. Farma Świętokrzyska opakowuje swoje produkty w biodegradowalne opakowania. To wszystko ma wpływ na cenę żywności ekologicznej, która wciąż jest droższa od produktów nieoznaczonych mianem „bio”. Firma zatrudnia 160 pracowników i uprawia 30 rodzajów warzyw i owoców ekologicznych na 140 ha ziemi. W Polsce jest 24 tys. producentów żywności ekologicznej i 23 tys. gospodarstw eko. Rynek eko to najbardziej dynamiczna gałąź gospodarki w sektorze FMCG w Unii Europejskiej. Żywność przetworzoną można uznać za ekologiczną, jeżeli co najmniej 95% masy jej składników pochodzenia rolniczego stanowią składniki ekologiczne. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.