Stolicę Tajwanu, Tajpej, przecina najstarsza linia metra na Tajwanie o łącznej długości 153 km. Na trasie znajduje się aż 131 przystanków, między którymi każdego przemieszcza się 2 miliony osób. Od niedawna podróżujący mogą kupić świeże warzywa, które pochodzą z farmy wertykalnej zlokalizowanej na jednej ze stacji.
Spis treści
Farma wertykalna w podziemiu metra
Od niedawna metro w Tajpeju nie służy wyłącznie szybkim podróżom, ale także ekologicznym uprawom. Jedna ze stacji – Nanjing-Fushing – stała się zrównoważoną, ekologiczną farmą hydroponiczną. 40 m2 pustej powierzchni metra służy jako miejsce do uprawy sałaty. Jak to możliwe?
Farmy wertykalne to specjalny system uprawy stworzony z myślą o przyszłości, w której do hodowania warzyw i owoców będzie trzeba wykorzystywać również pomieszczenia zamknięte. Ten sposób polega na pionowym i piętrowym umieszczeniu roślin. Wykorzystuje się tutaj zjawisko hydroponiki – rośliny wzrastają w samej wodzie. Ale co z dostępem do słońca? Farmy wertykalne, takie jak “MetroFresh” w Tajpeju zamiast promieni słonecznych wykorzystują oświetlenie LED, dzięki któremu rośliny mogą się rozwijać. W dodatku bez stosowania pestycydów. Nad wszystkim czuwa specjalna technologia, która kontroluje poziom wilgotności oraz temperaturę panującą na nowoczesnej farmie.
Sałaty wyhodowanej za pomocą oświetlenia LED i systemu hydroponiki będą mogli spróbować sami pasażerowie.
- Zadziwiające, prawda? A słyszałeś o sztucznej inteligencji, która potrafi wyrywać chwasty?
Korzyści farm hydroponicznych
Farmy hydroponiczne stanowią jedną z najbardziej postępowych form nowoczesnego rolnictwa, ponieważ odpowiadają na potrzeby, a zarazem rozwiązują wiele problemów związanych z uprawą jedzenia. Organizacja Future Farming odpowiedzialna za budowę farmy podaje, że nowa i w pełni zautomatyzowana technologia pozwala zaoszczędzić nawet do 95% wody.
- Przeczytaj o największej farmie hydroponicznej w Europie.
Hydroponika jest w pełni opłacalna dla środowiska, jeżeli połączy się ją z odnawialnymi źródłami energii, takimi jak fotowoltaika. Na farmie wertykalnej wszystkie potrzebne procesy do utrzymania upraw – ogrzewanie, chłodzenie, wentylacja, nawadnianie, oświetlenie – wymagają energii elektrycznej.
Uprawy pod wodą? To możliwe!
Nemo’s Garden to projekt podwodnych farm rozwijany od 2012 roku w pobliżu miasta Noli na północy Włoch, 5-10 metrów pod powierzchnią morza. Nad ogrodem czuwa Ocean Reef Group. Celem projektu było stworzenie nowego modelu rolnictwa, który wykorzystuje zbiorniki wodne do uprawy roślin lądowych.
Na początku hodowano tylko bazylię – najpopularniejsze ziele we włoskiej kuchni. Kiedy pomysł zakończył się sukcesem, autorzy projektu zaczęli eksperymentować z uprawą kolejnych roślin. Teraz pod wodą rosną także pomidory, sałata, cukinia, fasola, zielony groszek, aloes, grzyby i truskawki.
- Czytaj dalej o samowystarczalnej, podwodnej farmie.
Zrównoważone rolnictwo to konieczność
Współcześnie blisko 40% lądów to tereny uprawne, które odpowiadają za 10% globalnych emisji gazów cieplarnianych. Uprawa roli polega na stabilnym klimacie, a nie utrzymamy go bez wprowadzenia rozwiązań, które sprawiają, że rolnictwo będzie bardziej zrównoważone.
Model zrównoważonej agrokultury polega na kreowaniu farm, które współgrają z ekosystemem. Takie miejsca mają rozwijać się bez użycia paliw kopalnych, pestycydów oraz innych toksycznych chemikaliów mających negatywny wpływ na środowisko i zmiany klimatu.
Kolejnym krokiem są farmy w duchu “zero waste”. Ich założeniem jest stworzenie łańcucha, który umożliwia przemianę odpadów w pokarm, paliwo lub nawozy. Wszystko, co powstaje w wyniku prowadzenia farmy powinno zostać odnowione lub skonsumowane.
Źródła: taiwannews.com.tw, euronews.com
Fot. główna: metro.taipei
Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.